"Putin je napravio najveću grešku u karijeri"

Grupa senatora iz SAD prilikom posete Kijevu obećala Ukrajini oružje, uz upozorenje ruskom predsedniku da ne pokreće ofanzivu na tu zemlju.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

07:58

Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kijev i njegovi zapadni saveznici proglasili su alarmantnu situaciju nakon što je Rusija okupila desetine hiljada u blizini ukrajinskih granica i pritisnula SAD na sigurnosna jamstva, uključujući blokadu pridruživanja Ukrajine NATO-u, prenosi Index.hr.

Rusija negira da planira novi vojni napad, dok su, kako se podseća u tekstu, SAD bile najveća podrška Ukrajine u sukobu s Moskvom nakon ruske aneksije Krima 2014. i izbijanja rata u istočnoj Ukrajini.

"Mislim da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio najveću grešku u svojoj karijeri potcenivši koliko će se narod Ukrajine hrabro boriti protiv njega ako izvrši invaziju", rekao je senator Ričard Blumental novinarima.

"Nametnućemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali što je još važnije, daćemo narodu Ukrajine oružje, smrtonosno oružje koje mu je potrebno za odbranu života", rekao je nakon sastanka izaslanstva s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

To oružje moglo bi uključivati ​​protivtenkovske projektile "džavelin", rakete "stinger", malokalibarsko oružje i čamce, rekao je on. "Naša poruka je: biće posledica ako on odluči da prekrši svetost ove demokratije", dodala je senatorka Ejmi Klobučar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: