Oglasio se Dritan i objasnio

Lider koalicije Crno na bijelo, potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović, poručio da ta koalicija hoće manjinsku vladu, koju može da podrži svako.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.01.2022.

13:02

Oglasio se Dritan i objasnio
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Cilj manjinske vlade je deblokada evropskog puta Crne Gore, rekao je Abazović na konferenciji za novinare. Ocenio je da je vlada u prethodnom periodu uradila dosta, ali rezultati nisu bili kao što je očekivano zbog nedostatka podrške.

Rekao je da su došli do predloga koji je njihovo autentično rešenje za trenutnu situaciju, kao i da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene, međunarodnim partnerima, kako bi našli zadovoljavajuće rešenje.

"Sada smo došli u situaciju da kada treba da odblokiramo evropski put, izaberemo vrhovnog državnog tužioca, stvaramo pravnu državu, mi ne znamo da li imamo 41 poslanika, a kamoli više", rekao je i dodao da koalicija na čijem je čelu nikada neće podržati politički kukavičluk.

"Mi nudimo model za koji smatramo da je moguće rešenje. Nikome ga ne namećemo, to je moguće rešenje koje će biti ponudjeno 81 poslaniku i ako je moguće da ga podrži najmanje 49 poslanika", dodao je Abazović.

Druga opcija je bila da se ide na izbore, ali Glavni odgor GP URA je sinoć jednoglasno podržao model manjinske vlade. "Naš koncept je jasan – hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nisam siguran", naveo je Abazović ne precizirajući koje su to političke stranke kojima nije mesto u vladi.

Ekspertska vlada nije realizovala ono što su bila očekivanja, izjavio je danas predsednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević i dodao da koalicija Crno na bijelo takvoj stagnaciji ne može da daje zeleno svetlo.

"Zalažemo se za manjinsku bladu koja će biti dovoljno prostrana za svakog ko deli naše ideje. Naša su vrata širom otvorena. Što se tiče ovih drugih, smatram i apelujem da shvate da smo na pragu stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja", rekao je Pavićević.

Istakao je da to podrazumeva da "jedan drugome budemo brat a ne naprijatelj". Pavićević je to rekao na konferenciji za novinare koalicije okupljene oko GP URA Dritana Abazovića o predlogu za prevazilaženje aktuelne političke institucionalne i političke krize u Crnoj Gori.

Pavićević je rekao da je 30. avgusta prošle godine razmontiran sistem vladavine partije i da je to bila prva promena vlasti na regularnim izborima. Nakon više od 13 meseci posle izbora može reći, kazao je, da je kvalitet tranzicije na lošem nivou.

Pavićević je rekao da je aktuelno stanje postalo neodrživo. "Ne može da vlast bude dobra, a da ljudi budu nezadovoljni i da beže iz države", naveo je i pozvao, kako je rekao, sve demokratske građanske opcije da priđu da bi akumulirali energiju i zauzeli što više političkog prostora. "Tako će biti manje prostora za ekstreme koji će ostati na marginama", poručio je Pavićević, koji je situaciju u vladi, parlamentu i sudskoj vlasti ocenio kao lošu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: