"Na KiM napeto. Umesto OEBS-a, sačekala ih policija pohapsila" VIDEO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prokomentarisao je jučerašnje događaje u južnoj pokrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2022.

08:49

Ilustracija, foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Naime, pripadnici Kosovske policije zaplenili su izborni materijal i tako onemogućili da Srbi na KiM glasaju na referendumu. Usled toga, Srbi sa KiM glasali su na jugu Srbije.

"Videli smo da je juče naš narod glasao na izmeštenim biračkim mestima u Novom Pazaru, Vranju, Kuršumliji. Morali smo za jedan dan da se reorganizujemo... Danas je na KiM mirno je, ali je situacija napeta. Demonstracija sile ROSU, stajali su dugim cevima i oklopnim vozilima na regionalnom putu, Pogranična policija bila je na Jarinju i Brnjaku, a policija je bila razmeštena u svim srpskim sredinama gde su se Srbi okupili da protestuju protiv odluke Kurtija", kazao je Petković za TV Prva i naveo da izborni materijal i dalje zaplenjen na Brnjaku.

On je objasnio kako funkcioniše komunikacija sa privremenim vlastima na KiM.

"Sva komunikacija sa Prištinom ide preko Brisela. Mi se obratimo OEBS-u i dogovoramo sve za izborni proces, oni nama odgovore da je OEBS spreman
i mi na osnovu toga šaljemo izborni materijal, kao što je bilo za izbore 2020. Oni ga prezimaju i šalju u srpske sredine", istakao je Petković.

Međutim, naveo je da su predstavnika RIK-a Marka Jankovića umesto OEBS-a zatekli policajci.

"Lišili ih slobode, zaplenili materijal i telefone i odveli ih u Lužane. Zvao sam (Miroslava) Lajčaka da se ljudi oslobode, a da OEBS da preuzme materijal i da ga distribuira u srpskim sredinama. On je kazao da će da se obrati Kurtiju i to je bilo sve... Ne mogu da verujem da Zapad ne može da izvrši pritisak na Kurtija..."

Što se tiče daljih poteza Beograda, Petković navodi da "Zapad podršava Kosovo kao svoje čedo".

"Šta god Kurti učini, oni će mu progledati kroz prste... Nastavićemo da radimo sa našim narodom da izbori 3. aprila budu organizovani na KiM. Radićemo to diplomatskim i mirnim putem", objasnio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i naveo da je ovaj potez premijera tzv. Kosova naneo "velike posledice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: