"Pobedio sam; gotovo je" FOTO

Bivši američki predsednik Donald Tramp održao je govor u Arizoni i ponovo insistirao na pobedi na predsedničkim izborima, što je pozdravilo hiljade pristalica.

Izvor: B92

Nedelja, 16.01.2022.

17:31

Tanjug/AP Photo/Ross D. Franklin

"Gotovo je sa političarima u Vašingtonu koji kontrolišu vaše živote. Gotovo je sa nametanjem", rekao je Tramp.

"Radikalne demokrate žele da pretvore Sjedinjene Države u komunističku zemlju", dodao je on. On je ponovio da je pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine.

"Ne možemo im dozvoliti da se izvuku", rekao je. Raniji govornici su slali slične poruke. Bajden je optužen da je "slab", "uznemiren" i da je napao mejnstrim medije. Govorili su o pokradenim izborima, pristrasnosti medija, otvorenim granicama i o tome kako SAD izazivaju "podsmeh" širom sveta.

Tramp je istakao da se okupila "ogromna" publika koju nije mogao da uhvati ni pogledom, ali trenutno nema tačnih podataka o broju okupljenih. Uoči pobede na izborima 2016. i tokom predsedničkog mandata na njegovim mitinzima bi se okupljalo na desetine hiljada ljudi, ali u poslednje vreme skupovi su sve manje posećeni.

Čini se da je odziv na subotnjem skupu bio mnogo manji nego na prethodnim skupovima, navodi francuska novinska agencija AFP. Miting je održan na poljoprivrednom zemljištu 100 kilometara od Feniksa, a uz Trampa su bili i republikanci poznati po negiranju rezultata izbora 2020. godine.

Među njima je bila i Kari Lejk, koju je Tramp podržao na izborima za guvernera Arizone ove godine. Ona je ranije izjavila da ne bi overila Bajdenovu pobedu u toj saveznoj državi da je u to vreme bila na funkciji.

"I obećavam vam ovo, neće biti izbora sa bilo kakvim mašinama ili računarima 2022. godine", rekao je on. Tramp, kome je zabranjeno korišćenje Tvitera, njegove glavne platforme za obraćanje javnosti, mnogo je manje uključen u američku politiku nego što je izgubio izbore.

Međutim, on je uticajan u Republikanskoj stranci. Podržavanje njegovih teorija, ili bar ne distanciranje, često je neophodno za opstanak republikanskih kongresmena i drugih zvaničnika.

Tramp se retko pojavljivao u glavnim medijima otkako je postao predsednik, ali je prošle nedelje dao intervju za Nacionalni javni radio (NPR) u kojem je preporučio vakcinaciju protiv kovida 19, što je deo njegovih pristalica kritikovao.
Tanjug/AP Photo/Ross D. Franklin
AP Photo/Ross D. Franklin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: