SAD objavile teške optužbe protiv Rusije; "Nemamo više strpljenja"

Diplomate iz Rusije i SAD danima na raznim nivoima raspravljaju kako da se ukrajinski sukob reši bez rata.

Izvor: index.hr

Nedelja, 16.01.2022.

17:12

SAD objavile teške optužbe protiv Rusije;
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ipak, dogovor se ne nazire. Sada iz SAD stižu oštre optužbe na račun Moskve.

"Imamo informacije da je Rusija već rasporedila grupu agenata sa ciljem izvođenja diverzantskih operacija na istoku Ukrajine", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki. Prema njenim rečima, ovi agenti su bili obučeni za "urbano ratovanje" kao i za rukovanje eksplozivom kako bi izvršili akte sabotaže protiv ruskih zvaničnika, za koje bi Moskva tvrdila da ih je počinila Ukrajina, tvrdi Psaki i dodaje da su to informacije američke tajne službe. To bi onda bio izgovor za vojnu intervenciju u Ukrajini.

"Zabrinuti smo što ruska vlada priprema invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da dovede do kršenja ljudskih prava i ratnih zločina ako diplomatija ne uspe da postigne svoje ciljeve", rekla je Psaki. Bela kuća nije naznačila koliko je ovakva procena obaveštajnih službi realna.

Pored "operacije lažne zastave", postavljena je osnova za kampanju dezinformacija u kojoj bi Ukrajina bila predstavljena kao agresor koji planira nedavni napad na istoku Ukrajine, dodala je Psaki. To bi trebalo da opravda rusku intervenciju i izazove podele u Ukrajini.

Navodno bi ruske diplomate tada širile priče o kršenju ljudskih prava u Ukrajini i rastućoj borbenosti ukrajinskih lidera, naglasila je Psaki i dodala: "Sve je ovo širenje dezinformacija".

"Ovo ne bi bilo iznenađenje"

Andraš Rac, viši saradnik u programu Nemačkog saveta za spoljne odnose, bezbednost i odbranu, kaže za DV da veruje da je mogućnost operacije pod lažnom zastavom realna. "Korišćenje operacija pod lažnom zastavom kao izgovora za oružani sukob zaista ne bi bilo strano ruskoj ratnoj praksi", rekao je Rac.

Moskva je odmah i ogorčeno odbacila ove američke optužbe.

"Sve ove dosadašnje izjave su neosnovane i ničim nisu potvrđene", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za državnu agenciju Tass.

"Nemamo više strpljenja"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je na hitan pismeni odgovor NATO-a na njegov zahtev za bezbednosne garancije Zapadnog vojnog saveza protiv Rusije. Trupe NATO-a u blizini ruskih granica predstavljaju bezbednosni izazov za njegovu zemlju koji se mora odmah rešiti, rekao je on, dodajući da očekuje odgovor do sledeće nedelje. U suprotnom, Rusija će se pobrinuti za sopstvenu bezbednost.

"Nemamo više strpljenja", rekao je Lavrov i jasno stavio do znanja da su pregovori o kontroli naoružanja od sekundarnog značaja za njegovu zemlju.

"Morate da shvatite da je ključ svega garancija da se NATO neće širiti na istok", rekao je on.

Zahtevi Rusije su paket, a ne meni na kome svako može da bira šta želi, naglasio je Lavrov.

Kada je sve planirano?

U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama su objavljeni nagoveštaji da ruska vojska premešta rakete kratkog dometa, elektroniku, oklopna vozila i tenkove iz istočnih delova zemlje ka granici sa Ukrajinom. Prema istraživanju Atlantskog saveta, istraživačkog centra iz Vašingtona, kretanje trupa počelo je mnogo pre pregovora SAD-NATO sa Rusijom. Političari poput poslanika demokrata Adama Šifa smatraju da je moguće da je Putin odavno doneo odluku o još jednoj invaziji na Ukrajinu, što Kremlj kategorički odbacuje.

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je garanciju da NATO neće prihvatiti Ukrajinu ili druge zemlje koje su ranije bile deo Sovjetskog Saveza u svoje članstvo. Osim toga, zahteva da NATO povuče vojnu opremu ne samo iz Ukrajine, već i iz Estonije, Letonije i Litvanije, koje su članice NATO-a već 18 godina. Zapad je već odbio ove zahteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: