Ministarka pravde: "Referendum za nezavisne sudije i samostalne tužioce" VIDEO

Ministarka pravde Maja Popović je za TV Prva rekla da su nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca dve najbitnije novine koje treba da donese referendum.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2022.

19:45

Ministarka pravde:

"Izvršna i zakonodavna vlast više neće učestvovati u tim izborima. Izbor sudija i predsednika sudova, kao i tužilaca i glavnih tužilaca sada preuzimaju Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca, kako se sada zove Državno veće tužilaštva", objasnila je Popović.

Gostujući na TV Prva, ministarka je navela je da više neće postojati ni trogodišnji probni mandat za sudije i tužioce, na koji su oni do sada birani, a napravljena je i još jedna promena, koja, kako kaže, nije samo terminološka. "Zamenici javnih tužilaca se više neće zvati zamenicima već javnim tužiocima, a rukovodioci će biti glavni javni tužioci", ukazala je Popović.

Naglasila je da cenzus nije uslov za uspeh referenduma i da su u izradu ustavnih promena bili uključeni i predstavnici struke i nauke kao i normative iz Narodne skupštine.

Odgovarajući na pitanje kada će se početi sa promenama ako referendum uspe, tj. ako "za" glasa većina izašlih, ministarka je rekla da Srbija ima obavezu da u roku od godinu dana donese set pravosudnih zakona.

"To su zakon o sudijama, o tužilaštvima, zatim o Visokom savetu sudstva, kao i Visokom savetu tužilaštva te o organizaciji nadležnosti sudova", navela je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: