"Na referendumu zaokružite 'da', situacija iz 2009. nedopustiva"

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je građane da u nedelju, 16. januara, izađu na referendum i zaokruže "da".

Izvor: Tanjug

Petak, 14.01.2022.

20:33

Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis

Ona je poručila da se predloženi ustavni amadmani odnose isključivo na oblast pravosuđa.

Brnabić je za Pink naglasila da ova izmena Ustava nema nikakve veze sa pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, Rio Tinto, kao ni za pitanja o ljudskim pravima i vakcinacijom.

"Izmena ustavnih amadmana imaju isključivo veze sa načinom na koji će se ubuduće birati sudije i tužioci", rekla je Brnabić.

Objasnila je da će ubuduće, ukoliko se na referendumu izglasa ova promena Ustava, sudstvo biti nezavisno, a tužilaštvo samostalo, kao i da politika neće više imati uticaj na izbor sudija. Samim tim, kazala je Brnabić, ojačaće se vladavina prava u Srbiji i svi će pred licem pravde biti jednaki.

Dodala je da je ovo komleksna tema koja je izuzetno značajna za sve građane.

"Po predloženim izmenama biće doživotne sudije i neće imati probnog perioda od tri godine. Sudije će imati većinu kada biraju sudije. U visokom savetu sudstva od 11 članova, šest članova će birati samo sudije i odgovornost će biti isključivo na njima", navela je premijerka.

Objasnila je da je ovo referendum o vladavini prava i naglasila da nema nikave veze sa politikom, ni sa određenom političkom opcijom. Istakla je da vlada za ovu odluku ima podršku najrelevantnijih udruženja kao što su Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca.

Prema njihovim rečima, kaže Brnabić, sudstvo je dočekalo vlast koja želi da se odrekne kontrole nad pravosuđem.

Podsetila je na situaciju u sudstvu 2009. godine kada je 837 sudija izgubilo posao, samo zato što su bili politički nepodobni i kazala da ne sme da se dogodi da političke stranke, kao što je tada to uradila Demokratska stranka, imaju uticaj na pravosuđe.

Ocenila je da je situacija iz 2009. nedopustiva i navela da su građani Srbije i država, zbog te situacije, morali da plate 44,4 miliona evra odštete otpuštenim sudijama.

Pozvala je sve da izađu na referendum 16. januara i zaokruže "da".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: