Šta se dešava na KiM? Kurti sazvao hitnu sednicu

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti sastao se danas oko podneva sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

14:50

Šta se dešava na KiM? Kurti sazvao hitnu sednicu
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sastanak je održan povodom odbijanja Prištine da omogući Srbima glasanje na nedeljnom referendumu o ustavnim promenama.

Kurti je najavio i hitnu sednicu parlamenta za subotu popodne.

"Na sastanku su bili predsednica Osmani, predsednik parlamenta Konjufca, ja i dva potpredsednika Vlade. Nakon sastanka tri institucije, izdaćemo zajedničko saopštenje za javnost. Sazvaćemo vanrednu sednicu Skupštine za sutra u 14 sati", rekao je kratko Kurti. Podsećanja radi, predstavnici privremenih ustanova u Prištini ocenili su zatim da je otvaranje birackih mesta Srbije na Kosovu predstavlja kršenje ustava tzv. Kosova, posle njihovog sastanka sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU danas u Prištini, prenosi Reporteri.net.

Oni su nakon sastanka izdali zajedničko saopštenje u kojem podsećaju da će Srbi s dvojnim državljanstvom imati pravo da glasaju na referendumu u skladu s međunarodnim standardima i praksom, a to znači poštom ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

"Institucije su jasno stavile do znanja da je otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosovo kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: