Korona oluja u Srbiji; šta će biti sa školama?

Za osnovce u Vojvodini, nastava počinje u ponedeljak, a za ostale u Srbiji nedelju dana kasnije.

Izvor: B92, RTS

Petak, 14.01.2022.

14:40

Korona oluja u Srbiji; šta će biti sa školama?
Shutterstock/Budimir Jevtic

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić istakao je da je Tim za škole sagledao celokupnu situaciju i da se pokazalo da na povećanje zaraženih u opštoj populaciji nisu uticale škole, jer one nisu uopšte radile.

Naveo je da će se za konačnu odluku o polasku u drugo polugodište sačekati sednica Kriznog štaba i mišljenje medicinskog dela.

Za sada je izvesno kako će đaci ići u školu samo u Vojvodini, srednjoškolci po kombinovanom modelu a osnovci po neposrednom.

Milan Pašić je rekao da je Tim za škole sagledao podatke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i da su podaci u odnosu na opštu populaciju za đake dosta bolji.

"Negde do 11. januara, oko 0,3 posto učenika je bilo pozitivno a u odnosu na opštu populaciju to je oko 2,8 odsto. To znači, da tog 11. januara, kada je bilo 13.600 pozitivnih u opštoj populaciji, učenika je bilo samo 280, znači dva posto u odnosu na celu populaciju", naveo je Pašić.

Istakao je da škole nisu mesto gde se virus prenosi kao neki generator epidemije. To se, kaže, videlo i u polovini novembra i decembra, kada je nastava bila kompletna, da učenici nisu ti koji su rasadnici virusa.

Tim za škole doneo je odluku da maske budu obavezne, što je, naglasio je, važilo i do sada kako za zaposlene tako i za učenike od samog ulaska u školsko dvorište do izlaska iz njega.

Što se tiče odluke o pohađanju nastave u drugom polugodištu, Pašić je ukazao da su sagledali celokupnu situaciju i videli da na povećanje zaraženih u opštoj populaciji nisu uticale škole jer one nisu uopšte radile.

"Sačekaćemo sednicu Kriznog štaba i mišljenje medicinskog dela", potvrdio je Pašić.

Dodao je da postoje indikatori i parametri koji se posmatraju, za svaku lokalnu samoupravu, svako odeljenje, svaku školu.

"Gledamo da zaštitimo učenike i zaposlene i da damo podršku medicinskom delu iz prostog razloga, sad je udar na kovid ambulante a ne na bolnice. Mi smo apelovali da roditelji, učenici, zaposleni izbegnu ta okupljanja bar tamo gde se mere ne sprovode", rekao je on.

Obrazovanje nema gornju granicu

Situacija vezana za onlajn nastavu nije sada prvi put i Pašić je posebno izrazio zahvalnost nastavnicima koji se, kako ističe, zaista trude da dodaju neke nove aktivnosti i nove sadržaje.

"Mi smo sa RTS-om napravili jedan obrazovni portal gde od prvog do osmog razreda i u srednjoj školi imamo predmete kao vid obrazovnih snimljenih resursa koje mogu da koriste i učenici i nastavnici tokom neposredne nastave a mogu i samostalno da koriste te časove u skladu sa svojim mogućnostima", istakao je Pašić.

Ukazao je da direktori i stručni saradnici, pored nastavnika, posećuju te onlajn časove i da je svakako direktor taj koji vrši pedagoški nadzor i daje mere.

"Pozivamo i roditelje i učenike da ukažu ako postoje neki problemi i da pedagoški nadzor to reši. Obrazovanje nema gornju granicu i to moraju svi da znaju", poručio je Pašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: