Ministarka Popović o referendumu: "Vladavina prava postiže se povećanjem nezavisnosti sudija"

Ministarka pravde Maja Popović smatra da na refendumu u nedelju treba glasati "za" jer se promenom Ustava doprinosi jačanju vladavine prava.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

13:50

Ministarka Popović o referendumu:
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Ona je dodala da ta odluka doprinosi i nezavisnijem sudstvu, samostalnijem javnom tužilaštvu što bi građanima, između ostalog, omogućilo brže i jeftinije ostvarivanje prava pred sudovima.

Ministarka u autorskom tekstu za Večernje novosti objašnjava da se promeni Ustava Srbije pristupilo radi otklanjanja nedostataka u sudstvu i tužilaštvu. Prema njenoj oceni vladavina prava kao primarni cilj ovih promena, postiže se povećanjem nezavisnosti sudija i samostalnosti javnih tužilaca ali i obezbeđivanjem njihove veće nepristrasnosti, stručnosti, odgovornosti i efikasnosti.

"Emanacija sudstva, kao nezavisne grane vlasti, postiže se promenom mehanizma za predlaganje i izbor sudija i predsednika sudova, koje prema novom rešenju bira Visoki savet sudstva. Nezavisnost ovog tela, koje čine predstavnici struke, garantovana je načinom izbora njegovih članova", navodi ministarka.

Kada je reč o stalnosti sudijske funkcije, kao jedne od komponenti nezavisnosti sudija, ona se, smatra ministarka Popović, obezbeđuje ukidanjem probnog mandata, preciziranjem uslova pod kojima sudija može biti trajno premešten ili privremeno upućen u drugi sud, kao i konstitucionalizacijom razloga za prestanak sudijske funkcije.

Navodi da se jačanje samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva i javnih tužilaca ostvaruje promenom načina njihovog izbora i izbora članova Visokog saveta tužilašta, te jačanjem njegovih kapaciteta i proširivanjem nadležnosti. Time što će ubuduće glavne javne tužioce i javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva, uspostavljen umesto Državnog veća tužilaštva, prema oceni ministarke pravde, znatno se slabi uticaj političkih vlasti na javno tužilaštvo.

Stalnost javnotužilačke funkcije, nastavlja ona, biće obezbeđena i ukidanjem trogodišnjeg probnog mandata. Ministarka još jednom naglašava da promene Ustava nisu vezane sa promenom preambule i Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija ostaje njen sastavni deo, kao ni sa radom kompanije Rio Tinto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: