Predstavljanje turizma Srbije

Turistička organizacija Srbije krenula je u više akcija za poboljšanje turizma Srbije.

Izvor: B92

Petak, 18.08.2006.

15:12

Default images

Turistička organizacija Srbije otvorila je prvi informativni centar u Beogradu o turističkoj ponudi cele Srbije, jer su ranije domaći i strani gosti mogli da se informišu samo o ponudi Beograda, a ne i turističkim potencijalima u zemlji.

Prvi informativni centar turističke ponude Srbije u Dečanskoj 8 otvorio je ministar trgovine, turizma i usluga, Bojan Dimitrijević i podsetio da će tokom ove i sledeće godine u turizam biti investirano 50 miliona evra: "Ove godine u odnosu na prethodnu godinu beležimo rast prometa domaćih turista za 10 odsto i ono što smo ranijih godina činili, a to je nedovoljno poklonjena pažnja domaćem turizmu, sada postaje jedno od ključnih interesovanja i Ministarstva turizma i Turističke organizacije Srbije."

Sada turisti imaju mogućnost da dobiju informacije o svim destinacijama koje su na raspolaganju, kaže portparolka Turističke ogranizacije Srbije, Ljiljana Čerović: "Zaista ima mnogo toga. Samo u našoj brošuri seoskog turizma ima preko 100 domaćinstava sa izuzetno kvalitetnom turističkom ponudom, gde su zastupljeni i evropski standardi. Imamo i brojna jezera koja nisu iskorišćena dovoljno, a pored poznatih planina, postoje i druge planine koje imaju turističku ponudu i gde su cene pristupačnije. Posebno bih istakla ono što nam i stranci zameraju. Kažu 'Nedovoljno cenite sebe'. A to je kulturno istorijsko nasleđe, brojni su muzeji u manjim gradovima, recimo muzej slika Save Šumanovića u Šidu. Izuzetna kolekcija."

Devizni priliv od turizma za prvih šest meseci ove godine bio je 153,9 miliona dolara, saopštila je Turistička organizacija Srbije, pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije. To je za 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Kako ističu iz TOS-a, to je i za 25,4 miliona dolara više od iznosa koji su turisti iz Srbije potrošili u inostranstvu u prvoj polovini godine.

Arheologija neiskorišćena u Srbiji

Turistički potencijal arheoloških nalazišta širom Srbije nije ni izdaleka dovoljno iskorišćen. Sada počinje da se ozbiljno radi na tome, izjavio je direktor Turističke organizacije Srbije (TOS) Miodrag Popović. On je rekao da će na jesen obići poznatija arheološka nalazišta kako bi stekao uvid u stanje i mogućnosti njihove turističke promocije.

U saradnji sa nadležnima za staranje o njima naći će se rešenje za njihovu afirmaciju, kaže on. Prema njegovim rečima, korišćenje arheoloških nalazišta za privlačenje turista, pre svega onih atraktivnih, počev od Vinče i Golupca, preko Magliča, Caričinog grada, Petrovaradina do Viminacijuma, biće jedna od komparativnih prednosti srpskog turizma, na kojoj TOS već počinje intenzivno da radi.

On je istakao da ne bi trebalo da sva nalazišta budu dostupna javnosti jer, kako je podsetio, ima primera u Evropi gde su brojna nalazišta arheoloških predmeta sistematski uništavana, a vredne iskopine odnošene daleko, u druge zemlje. "Kada se pitamo da li država u narednim godinama treba da dozvoli iskopavanje na nekom arheološkom nalazištu, odgovor je potvrdan, ali to mora biti kontrolisano", naglasio je Popović.

Direktor TOS-a smatra da bi na promociji arheoloških nalazišta radi privlačenja većeg broja turista, pre svega stranih, TOS trebalo da saraduje sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvom kulture Srbije.

Saradnik Arheološkog instituta u Beogradu rekao je Beti da je trenutno turistički najatraktivnije arheološko nalazište Vinča i staro rimsko naselje sa utvrđenjima nastalim od prvog do četvrtog veka nove evre, Viminacijum kod Kostolca, blizu Požarevca.

Prema njegovim rečima, pomenuta i brojna druga kulturno-istorijski veoma vredna arheološka nalazišta širom Srbije još uvek su nedovoljno promovisana i iskorišćena u turističke svrhe.

Uz Golubac, Maglič, veliki gradovi kao što je Beograd, stranim turistima mogli bi više ponuditi i promotivno iskoristiti beogradske lagume, dok je svakako atraktivan i novosadski Petrovaradin, naveo je on.

Saradnik Arheološkog instituta naveo je da bi turistički mogli biti atraktivni i Gamzigrad kod Zaječara, Medijana kod Niša, Caričing grad i novi antički grad kod Čačka na planini Jelici, kao i nalazište Hisar kod Leskovca, na kojem će radovi trajati još dve sedmice.

Vojvodina daje novac za razvoj turizma

Pokrajinski sekretar za privredu Siniša Lazić potpisao je ugovore sa korisnicima programa za razvoj turizma u Vojvodini, u ukupnom iznosu od sedam miliona dinara. Lazić je rekao da je podnet 71 zahtev sa ukupno 87 projekata iz oblasti turizma, ukupne vrednosti 247 miliona dinara, a da je resorni sekretarijat odlučio da učestvuje u finansiranju 32 projekta.

Prema njegovim rečima, sedam miliona dinara biće ravnomerno rasporedeljeno za razvoj turizma u svakoj vojvođanskoj opštini, a projektima koji će biti sprovedeni planirano je poboljšanje turističke ponude Vojvodine.

Kako je rekao Lazić, prioritet su imali oni projekti koji predviđaju povećanje broja zaposlenih i podsticaj razvoja turizma. "Dodeljena sredstva nisu dovoljna za realizaciju svakog projekta, već su samo podsticajna, da bi investitori mogli da krenu u posao. Kako su u pitanju nepovratna sredstva, ona moraju namenski da se utroše, da bi korisnici mogli da se prijave i na buduće konkurse sekretarijata", objasnio je on.

Projektima je predviđena izrada informacionih sistema, unapređivanje seoskog, ribolovnog i lovnog turizma, promotivne delatnosti i postavljanje putokaza za biciklističke staze duž Dunava. Planirana je i izgradnja etno-suvenirnica i poslovno-rekreativnih centara, poboljšanje organizacije turističkih biroa, kao i turističkih aktivnosti u zaštićenim delovima prirode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: