Poruka iz EU: "Nezamislivo je da se prime nove države članice koje se međusobno ne priznaju"

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode rekao je danas da je za kompromis između Beograda i Prištine potrebna politička volja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.01.2022.

23:50

Poruka iz EU:
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Poručio je da Evropska unija neće uvoziti otvorena pitanja.

"Nezamislivo je da EU primi nove države članice koje se međusobno ne priznaju jer EU neće da uvozi sporove u svoju porodicu. Srbija je otvorila nove klastere u pregovorima, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, te dve stvari nisu povezane, nema prečica na putu ka EU“, rekao je Rode za RTK.

Komentarišući nedavne policijske akcije na severu KiM, on je ocenio rekao da one nemaju etnički prefiks i da su uhapšeni različitih nacionalnosti.

Dodao je i da ne vidi zašto bi neko te akcije predstavio kao akcije protiv Srba.

"One imaju za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, ali, ako neko misli da je ovim akcijama nepravedno ugrožen, može se žaliti sudu", poručio je Rode.

Govoreći o nesprovođenju odluke tzv. ustavnog suda u Prištini o vraćanju zamljišta manastiru Visoki Dečani, ambasador ističe da "ne možete birati koje ćete odluke suda sprovesti".

Dodao je da je razočaran što nekoliko vlada u nizu nije sprovelo odluku suda.

"Vlada koja tvrdi da želi da ojača vladavinu prava, urušava sopstveni kredibilitet jer ne sprovodi odluke suda, istog suda koji se koristi za opravdanje o nesprovođenju Zajednice srpskih opština. Sudske odluke treba sprovesti bez obzira da li vam se sviđaju ili ne, i ja ne volim da plaćam porez ali moram“, zaključio je Rode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: