Odgovor Orbanu: Opsesija i rasizam umotani u priču, a šta ćemo s dva miliona muslimana u EU?

U BiH se i dalje ne smiruju strasti nakon izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da je "srpski narod ključan na Balkanu".

Izvor: klix.ba

Sreda, 22.12.2021.

11:33

Odgovor Orbanu: Opsesija i rasizam umotani u priču, a šta ćemo s dva miliona muslimana u EU?
EPA-EFE/ FRANCISCO SECO / POOL

Sarajevski portal Klix.ba navodi da politička klima koju je u BiH generisao Milorad Dodik polako dobjla i završni obris i u zemljama EU, navodeći da je Orban nadaleko poznat po svojim problematičnim stavovima.

Podseća se i da su uz SAD i Veliku Britaniju najveći zagovornici jasnog odgovora Dodikovom separatizmu u Evropi Nemačka i Holandija, uz još nekoliko zemalja. Većina drugih članica je manje-više neutralna, dok na desnom spektru postoje i one članice koje do kraja stoje uz Dodika. Tu je pre svega Mađarska s desničarom Viktorom Orbanom na čelu.

"Godinama se piše i izveštava o štetnosti politike mađarskog premijera koji zatsupa antimigracione teze, antimuslimanske, ali stavove usmerene protiv drugih grupa. Pozirao je tako Orban i s etničkom kartom BiH u svom kabinetu pre nekoliko godina. Otkud tolika opsesija Mađarske Bosnom? Argument mađarskog premijera da se radi o zabrinutosti za region i želji da se pomognu zemlje Zapadnog Balkana ne pije toliko vode, a to se ovih dana jasno potvrđuje", navodi se u tekstu portala iz BiH.

Orban kao premijer jedne države EU suštinski želi samo saradnju s entitetom Republika Srpska, što je potvrdio nedavnim dolaskom u Banjaluku, gde je i obećao finansijsku pomoć Dodiku.

Da istinski želi da pomogne BiH kao državi primarno bi stigao u Sarajevo i razgovarao s državnim predstavnicima. Naravno, Mađarska svoju politiku prema BiH kamuflira nekim drugim potezima, donacijama i slično, ali istinski brine i podupire isključivo separatističku politiku lidera SNSD-a, ističe Kliks. Portal navodi da je desničarske stavove otvoreno ogolio je i portparol vlade Mađarske Zoltan Kovač, koji je, komentarišući na Tviteru, aktuelnu situaciju u BiH u jednoj rečenici najpreciznije opisao jednom vrstom rasističke poruke.

"Ta rečenica je suštinski odraz desničarske politike u Evropskoj uniji, kojom grade narativ kako u srcu Evrope kao postoji neka grupa koja je pretnja i koju treba integrisati. Kako bi to Mađarska volela da integriše i muslimane iz BiH nije jasno i zašto bi to bilo potrebno za stanovništvo koje je evropsko, deo evropske kulture i civilizacijskog razvoja, verovatno znaju samo desničari. O kakvim to vrednostima i slobodama EU priča kada potajno iskazuje i rasizam i šovinizam", pita se Kliks u tekstu.

Zatim se u tekstu navodi i niz istorjskih podataka koji govore o tome da je mađarska opsesija BiH stara vekovima.

"Mađarska s Orbanom danas nesumnjivo želi veće prisustvo na ovom prostoru, a najpogodniji momenat i ulaznica za privredno-ekonosmki uticaj je Dodikova politika koja se uklapa u narativ mađarskog premijera. Takvom Orbanu itekako odgovara problematična situacija u BiH i Dodikova priča kojom se minimalizuje jedna država i jedan narod kroz etiketiranje kako u zemljici Bosni postoje nekakvi muslimani koje treba integrisati", zaključje se u tekstu.

Reagovao i resiu-i-ulema

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović očekuj od mađarskog šefa vlade da objasni šta je tačno mislio kada je to rekao.

Kavazović kaže da, bude li se pokazalo da je ova Orbanova izjava tačna, "onda svi u Evropi, a ne samo muslimani Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu".

"Muslimani u Bosni i Hercegovini su u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici u pretežnoj većini pripadnici hrvatskog naroda i pravoslavci pripadnici srpskog naroda. Bošnjaci su stari evropski narod i zajedno s druga dva bosanskohercegovačka naroda, određuju i podnose sudbinu Bosne i Hercegovine...", kaže Kavazović i dodaje da "navedena izjava premijera Orbana sugeriše monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: