"Gardijan": Zvaničnici EU "ispravljaju" Inckov zakon, jer preti rat?

Zvaničnici EU ispravljaju zakon koji je nametnuo Valentin Incko, pošto su zaključili da postoji rizik od izazivanja ponovnog sukoba u regionu.

Izvor: RTRS

Sreda, 22.12.2021.

09:25

Ilustracija: Depositphotos/ dk_photos

Kako javlja list "Gardijan", na nedavnom sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija zaključeno je da je "Inckov zakon", odnosno nametnuti propis bivšeg visokog predstavnika u BiH, odgovoran za aktuelnu krizu u toj zemlji.

Prema pisanju tih novina, tokom susreta sa delegacijom EU u BiH Varhelji je dao svoju "iskrenu procenu" da je Incko "odgovoran za aktuelnu političku krizu i delegitimizaciju OHR-a".

"Inckove izmene ne mogu biti osporene sa tačke gledišta suštine prava, ali činjenica da je 'zakon' nametnut poslednjeg dana njegovog mandata, predstavlja problem. Posebno što tako važna odluka, treba da bude donesena kroz diskusiju svih. Sada je pitanje kako to ispraviti", rekao je Varhelji tokom sastanka 25. novembra.

List piše da je Varhelji svojim kolegama u EU preneo da je rukovodstvo bosanskih muslimana izrazilo želju da ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi mogao da podstakne predstavnike Republike Srpske da u punom kapacitetu učestvuju u radu zajedničkih institucija.

"Gardijan" podseća da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik "proteklih nekoliko meseci na meti optužbi da pokušava da otcepi Republiku Srpsku".

List napominje da Dodik ističe da vlast nije ravnopravno raspodeljena, te da je Inckovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida bio nedemokratski potez i glavni uzrok problema u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: