Kraće liste čekanja za pacijente

Vreme koje oboleli od raka štitne žlezde provode na listi čekanja biće kraće, jer je stigla i još uvek stiže nova oprema.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2006.

08:19

Default images

Centar za nuklearnu medicinu kragujevačkog Kliničkog centra dobio je terapijski blok sa olovnim sobama za zračenje radioaktivnim jodom pacijenata obolelih od malignih tumora štitne žlezde. Centar je opremljen i najsavremenijom gama-kamerom za snimanje obolelih posle terapije čija je vrednost 250.000 evra.

Do kraja godine u ovu zdravstvenu ustanovu stićiće već kupljena magnetna rezonanca koja je koštala milion i po evra. Tako će Centar za nuklearnu medicinu u Kragujevcu moći da na terapiju primi dva pacijenta nedeljno, odnosno oko 200 pacijenata godišnje, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević: "Nacionalni investicioni plan koji je predviđen za investiranje u kapitalne objekte u oblasti zdravstva, podrazumeva 150 miliona evra ulaganja u ovoj i sledećoj godini i u okviru toga dugačak je spisak investicija i opreme, ali treba  reći da će se sazidati potpuno nova zgrada za Zavod za zaštitu zdravlja i takoše sa lokalnom samoupravom i nova zgrada Doma zdravlja".

Ministar je najavio da do kraja 2007. godine više neće biti liste čekanja za zračenje jodom.

U Kraljevu ne rade oba skenera

Oba skenera u Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu ne rade, pa se pacijenti, kojima su potrebni hitni pregledi, upućuju u Čačak i Kragujevac.

Direktor Zdravstvenog centra "Studenica" Dragan Arsić rekao je da je počela popravka skenera marke "simens", a da će "filipsov" skener, koji je nedavno prispeo kao donacija iz Kanade, biti popravljen za sedam dana. Prema rečima Arsića, skeneri se posebno kvare kada su spoljašne temperature visoke, kako je bilo u julu.

U Zdravstvenom centru "Studenica" počela je, inače, i ugradnja klima uređaja, koji će omogućiti brže hlađenje medicinske opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: