Rusi se spremaju za rat? "Prirediti im hladan tuš"

Andrej Meljnik apelovao je na novu nemačku vladu da se suprotstavi ruskoj politici i pokrene inicijative koje će za Rusiju biti "hladan tuš".

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2021.

12:41

Rusi se spremaju za rat?
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Posebno nam je sada, nakon izbora nove savezne vlade, potreban moćan glas iz Berlina da priredimo hladan tuš za Moskvu, koja se sprema za rat", izjavio je ambasador Ukrajine u Nemačkoj.

Kako kaže, Kijev polaže velike nade u novu nemačku vladu.

Prema njegovim rečima, Kijev se nada da će novoizabrani nemački kancelar Olaf Šolc pokazati diplomatsku incijativu kako bi "sprečio novi rat u Evropi" i "obustaviti okupaciju Krima i Donbasa", kao i da će uskoro sazvati "normandijski samit" u Berlinu.

Ukrajinski ambasador je, pored toga, tražio od nemačke vlade da objavi "katalog oštrih i bolnih kaznenih mera" protiv Rusije, uključujući zabranu gasovoda "Severni tok 2", ukoliko se ruski predsednik Vladimir Putin "opredeli za rat uprkos svim upozorenjima".

Podsetimo, Nemačka je dobila novog kancelara. Bundestag je u sredu izabrao Olafa Šolca iz Socijaldemokratske partije Nemačke za novog saveznog kancelara. Tajnim glasanjem u parlamentu je donedavni ministar finansija dobio podršku 395 od 707 prisutnih poslanika.

U poslednje vreme zapadni mediji aktivno govore o tome da Rusija navodno priprema napad na Ukrajinu.

Iz Kijeva su prvo demantovali tu informaciju i saopštili su da ne primećuju povećanje brojnosti ruskih snaga na granici, ali su kasnije i oni počeli da govore o planiranom napadu. Moskva je više puta odbacivala ove navode, ističući da se tako opravdava razmeštanje kontingenta NATO u blizini ruskih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: