"Niko nije umro"

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je najnovije informacije o soju omikron u Evropi.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

13:24

Foto: Profimedia

U Evropi su dosad zabeležena 274 slučaja zaraze omikronom, objavio je sinoć ECDC.

Slučajevi su prijavljeni u 19 zemalja: Austriji (15), Belgiji (11), Hrvatskoj (3), Češkoj (1), Danskoj (73), Finskoj (7), Francuskoj (25), Nemačkoj (15), Grčkoj (3), Islandu (12), Irskoj (1), Italiji (9), Litvaniji (2), Holandiji (24), Norveškoj (19), Portugalu (34), Rumuniji (2), Španiji (7) i Švedskoj (11).

Uz navedene slučajeve, u nekoliko zemalja ima i više verovatnih slučajeva koji se trenutno istražuju.

Za većinu zemalja postoji veza s Afrikom, ali ne za sve

Za većinu potvrđenih slučajeva postoji epidemiološka veza sa slučajevima onih koji su putovali u afričke zemlje, naveo je ECDC.

Nekoliko evropskih zemalja (Belgija, Danska, Island i Španija) detektovale su slučajeve bez epidemiološke veze s područjima gde je prenos omikrona u zajednici dokumentovan ili se pretpostavlja. To znači da bi se u tim zemljama mogao odvijati prenos bolesti unutar zajednice koji nije dokumentovan, objavio je ECDC. Svi slučajevi u Evropi su asimptomatski ili blagi, niko nije umro

ECDC navodi da su svi evropski slučajevi zaraze omikronom, za koje postoje podaci o simptomima, bili ili asimptomatski ili blagi. Ni u jednom slučaju zaraze omikronom u Evropi dosad nije zabeležena smrt.

No, ECDC upozorava da bi te podatke trebalo uzeti s oprezom, jer je broj potvrđenih slučajeva premali da bi se razumelo je li klinički spektar simptoma omikrona različit od simptoma koje izazivaju ranije detektovane varijante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: