Ajeti: "Srbija ključna na Balkanu - pogrešno"

Kosovu je potrebna snažnija posvećenost Nemačke u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom, izjavio je novi kosovski ambasador u Berlinu Faruk Ajeti za DW.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 08.12.2021.

09:09

Ajeti:
Ilustracija: Shutterstock/ PredragLasica

Istakao je da bi trebalo promeniti stvoreni narativ - da bez države Srbije nema rešenja na Balkanu.

"Upotrebiću svu argumentovanu snagu da objasnim da nam takav narativ do sada nije pomogao da rešimo probleme. Narativ da je Srbija ključna država na Balkanu i da se bez nje ništa ne radi istorijski je pogrešan, praktično nestabilan i opasan po budućnost. Drugim rečima, Beograd je izvor destruktivnosti na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i ranije u Severnoj Makedoniji", poručio je Ajeti.

Dodao je da su narativi koji privileguju Srbiju "predodređeni da propadnu" i da veruje da "nas je istorija tome veoma dobro naučila".

"Tražiću pažnju onih koji igraju konstruktivnu ulogu, a to nije Srbija, već albanski faktor, na Kosovu, u Severnoj Makedoniji ili u Albaniji i Crnoj Gori", poručio je novi ambasador i dodao da moraju da razgovaraju sa sa izvršnom vlašću već i sa zakonodavcima da bi promenili ovaj narativ.

Naglasio je da je za njega sreća jer je započeo svoju misiju zajedno s novom nemačkom vladom i da prvi put nemačka vlada tako detaljno govori o Zapadnom Balkanu. Ta činjenica, kako navodi, daje mu veliki optimizam da će moći da razgovaraju o konkretnim projektima.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Ajeti je izneo mišljenje da bi nemački poslanici, sa svojim kolegama u Evropi, trebalo više da lobiraju iako je nemačka vlada već u koalicionom sporazumu odlučila da će snažno zahtevati viznu liberalizaciju.

"Došlo je vreme da građani Kosova budu tretirani, kako zaslužuju, kao Evropljani“, poručio je Ajeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: