Vlada predložila Skupštini 37 šefova Tužilaštva

Vlada Srbije uputila je Narodnoj skupštini predlog za izbor ukupno 37 šefova javnih tužilaštva u Srbiji, dok je za 13 tužilaštava predlog sada izostao.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

14:15

Vlada predložila Skupštini 37 šefova Tužilaštva
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com

Prema odluci Vlade u koju je Tanjug imao uvid, većini aktuelnih javnih tužilaca je predložen ponovni izbor za mandat od šest godina.

Za Tužioca za organizovani kriminal Vlada je Skupštini na izbor predložila aktuelnog šefa tog tužilaštva Mladena Nenadića, a za Apelacionog tužioca u Beogradu aktuelnog vršioca funkcije šefa tog tužilaštva Tomislava Kilibardu. Za izbor za Višeg javnog tužioca u Beogradu Vlada je Skupštini predložila Nenada Stefanovića, koji je trenutno zamenik te funkcije.

Prvi osnovni javni tužilac u Beogradu Ljubivoje đorđević, odlukom Vlade je predložen Skupštini da ga ponovo izabere na tu funkciju, kao i Nebojšu Popovića koji je takođe aktuelni šef Drugog osnovnog javnog tužioca u Beogradu. Predlog Vlade izostao je kada je u pitanju šef Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.
Za Apelacionog javnog tužioca u Kragujevcu Vlada je predložila aktuelnog vršioca te funkcije Mirjanu Dončić. Predlog Vlade za Višeg javnog tužioca u Valjevu je aktuelni tužilac Dragana Marković, a za Osnovnog javnog tužioca Ivan Konatar, takođe aktuelni nosilac te funkcije.

Za Višeg javnog tužioca u Somboru, Subotici, Šapcu i Kruševcu predloženi su aktuelni šefovi tih tužilaštava Zoran Divjak, Miroslav Krkelić, Svetlana Nedeljković i Bratislav Petrović. Zamenik javnog tužioca Milan đorđević predložen je za Višeg javnog tužioca u Kraljevu, dok je Milena Mrvić predložena da ponovo bude izabrana za Višeg javnog tužioca u Novom Pazaru.

Za Višeg javnog tužioca u Nišu i Vranju predložen je ponovni izbor aktuelnih šefova tih tužilaštava Borice Mitića i Danijele Trajković. Šef Osnovnog javnog tužilaštva u Obrenovcu Danijela Sinđelić predložena je da ponovo bude izabrana na tu funkciju, dok je zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu Radivoj Kaćanski predložen za Osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu. Za Osnovnog javnog tužioca u Bačkoj Palanci i Zrenjaninu predloženi su aktuelni šefovi tih tužilaštava Milan Knežević i Mladen Vujin.

Zamenik osnovnog javnog tužioca Tamara Simin predložena je za šefa Osnovnog javnog tužilaštva u Bečeju, dok je za šefa Osnovnog javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici predložen ponovni izbor aktuelnog šefa tog tužilaštva Nade Radmanović Grozdanić. Novi mandat od šest godina predložen je i za šefa Osnovnog javnog tužioca u Subotici Liviju Panić Miletić, kao i za Marka Gašovića šefa Osnovnog javnog tužilaštva u Senti, zatim Slobodanku Raković, šefa Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu i Marinu Makariev, šefa Osnovnog javnog tužilaštva u Paraćinu. Takođe novi mandat je predložen i za aktuelne Osnovne javne tužioce u Kruševcu, Raški, Gornjem Milanovcu i Užicu Dragana Jovanovića, Dragicu Rosić, Milenu Veljović i Marka Dimitrijevića.

Zamenik Osnovnog javnog tužioca u Požegi odlukom Vlade je predložen za šefa tog tužilaštva. Novi mandat je preložen za šefove osnovnih javnih tužilaštava u Požarevcu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu i Leskovcu, Snežanu Dubajić, Sašu Milojkovića, Dragana Nikolića i Renatu Cvetanović. Za Osnovnog javnog tužioca u Kraljevu predložen je zamenik te funkcije Mirjana Milović Kolarević, a za Osnovnog javnog tužioca u Rumi aktuelni vršilac te funkcije Miroslav Rakić.

U tužilaštvima za koja predlozi nisu dati, aktuelni šefovi će od Nove godine biti u stanju vršilaca funkcije do novog izbora. Izbori za tužioce treba da se okončaju pre kraja godine, pošto izabrani javni tužioci na mandat od šest godina treba da stupe 1. januara 2022. godine. O predlozima Vlade do kraja decembra treba da odluči Narodna skupština, a potom da oni polože zakletvu. Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javnog tužioca na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i on može biti ponovo biran.

Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca sa liste kandidata koju je utvrdilo DVT. Prethodno DVT dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: