Izrael napao sirijsku luku

Izraelski borbeni avioni ispalili su rano jutros rakete na luku u gradu Latakija, a žrtava nije bilo, saopštila je sirijska vojska.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

08:25

Izrael napao sirijsku luku
Ilustracija, foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Sirijski državni mediji su preneli da je neimenovani vojni zvaničnik rekao da je nekoliko raketa pogodilo deo luke u kome se nalaze kontejneri i da ih je zahvatila vatra. Drugi detalji nisu obelodanjeni.

Napadi na luku Latakija koja je od vitalnog značaja za uvoz u ratom razorenoj zemlji se retko događaju.

Sirijska državna televizija je javila da se čulo pet eksplozija u luci i da je izbio veliki požar, te da su vatrogasna vozila brzo stigla da ga gase.

Izraelska vojska nije odmah ništa komentarisala.

Izrael je u proteklim godinama izveo stotine udara na mete u delu Sirije koje kontroliše vlada u Damasku, ali retko preuzima odgovornost i diskutuje o takvim operacijama. U ranijim udarima meta je bio, između ostalog, aerodrom u glavnom gradu Damasku.

Izrael je međutim potvrdio da napada baze proiranskih milicija, poput libanskog Hezbolaha koji ima borce u Siriji, a napada i isporuke oružja takvim milicijama.

Hezbolah se bori na strani snaga predsednika Sirije Bašara Asada u građanskom ratu koji traje već jednu deceniju. Izraelski lideri kažu da je iransko prisustvo na severnoj granici Izraela crvena linija i opravdavaju napade na postrojenja i oružje unutar Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: