Kriza u Austriji: (Ponovo) ostali bez kancelara, Šalenberg dao ostavku; poznat i njegov naslednik?

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je danas da će podneti ostavku čim njegova konzervativna Narodna stranka bude izabala novog lidera.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2021.

18:02

Kriza u Austriji: (Ponovo) ostali bez kancelara, Šalenberg dao ostavku; poznat i njegov naslednik?
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

On je istakao da će tada svoj položaj šefa vlade prepustiti novoizabranom lideru stranke.

Šalenberg je izjavu dao nakon što je lider Narodne stranke i bivši kancelar Sebastijan Kurc najavio da se povlači iz politike.

"Čvrsto verujem da bi obe te pozicije, funkciju šefa vlade i lidera partije koja ima najviše glasova, trebalo ponovo da obavlja jedna ista osoba", naveo je Šalenberg u saopštenju, prenosi Rojters.

Zbog toga stavljam na raspolaganje svoju funkciju kancelara čim unutar stranke bude utvrđen šustinski kurs, dodao je on. Pred povlačenje Kurca sa svih funkcija najavljeno je da bi na čelu stranke mogao da ga zameni Karl Nehamer, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Inače Šalenberg je 11.oktobra položio zakletvu za kancelara, nakon što je Kurc, zbog istrage vezane za korupciju i mito, morao da podnese ostavku na tu funkciju.

Time Šalenberg ulazi u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim stažom od svega 52 dana.

Predsedništvo OVP sutra će održati sastanak, na kojem će Kurc i zvanično podneti ostavku na mestu lidera stranke, a potom i imenovan novi šef.

Inače, od samog dolaska na mesto kancelara Šalenberg je smatran licem koje će da samo čuva mesto za Kurca, koji je, iako je to negirao, jedno vreme planirao povratak posle okončanja istrage protiv njega.

Nakon današnjih dešavanja sve su glasniji zahtevi opozicije za prevremenim izborima, te se sada mora sačekati reakcija Zelenih, koalicionog partnera OVP, na novog kancelara.

Ko je naslednik?

Nakon povlačenja Sebastijana Kurca iz političkog života Austrije sve ukazuje na to da će ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer preuzeti vođstvo Narodne partije (OVP) i mesto kancelara.

Nehamer odlično poznaje OVP, pošto je bio generalni sekretar stranke, a i omiljen je među stranačkim kolegama.

U prilog tome govore činjenice da su koalicioni partner Zeleni i guverneri pokrajina iz redova narodnjaka prihvatili imenovanje Nehamera.

Vicekancelar i lider Zelenih Verner Kogle čak je već pohvalio da ima dobru radnu osnovu sa Nehamerom.

Nehamer je kandidat kojeg žele „sive eminencije“ u OVP, posebno guvernerka pokrajine Donja Austrija Johana Mikl Lajtner.

“Potreban je novi start sa novim kancelarom koji ima sopstveni profil", poručuju iz krugova OVP.

Guverner pokrajine Gornja Austrija Tomas Štelcer već je najavio da će zatražiti da lider OVP bude i novi kancelar, a dosadašnji kancelar Aleksander Šalenberg zasigurno ne želi da preuzme stranku.

U novoj rokadi mesto ministra unutrašnjih poslova mogla bi preuzeti Karoline Edštadler, koja je do sada bila ministarka bez portfelja zadužena za EU i ustavna pitanja.

Šalenberg bi mogao da se vrati na mesto šefa diplomatije, a aktuelni ministar spoljnih poslova Mihael Linhart mogao bi biti ministar za evropska pitanja, odnosno ponovo upućen na neko ambasadorsko mesto. Podsetimo, austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku početkom oktobra.

On je pod istragom zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, posle pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je čelu Kurc.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pored Kurca pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije.

Kurz je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci na čijem je čelu austrijski kancelar, objavili su tužioci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: