Optužbe iz Tirane: "Otvoreni Balkan legitimiše srpski svet"

Hrvatski ambasador u Tirani Zlatko Kramarić je rekao da se kroz inicijativu "Otvoreni Balkan" legitimiše "srpski svet" uz međunarodnu podršku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2021.

15:10

Optužbe iz Tirane:
EPA/EFE/ ANDREJ CUKIC

On je pozvao na preispitivanje mogućih političkih posledica te inicijative, prenosi Ekonomija onlajn.

"Srpski narativ u to vreme bio je kontaminiran mitom o teritoriji. U tom kontekstu, veoma je važno da se na vreme, dok ne bude kasno, prepoznaju sve moguće političke posledice posle fraze ‘nevin - 'srpski svet', koji se polako ali sigurno legitimiše kroz 'Otvoreni Balkan' .

I uz međunarodnu podršku. Takođe je pogrešno umanjiti ulogu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori po pitanju verskih sloboda. Nažalost, neke od mojih kolega teže da pojednostave ove opasne političko-religijske procese. Ponavljam, veoma je važno pravilno otkrivati pojave u društvu", rekao je hrvatski ambasador u Albaniji.

Kramarić nije štedeo kritike ni na račun onih iz međunarodne zajednice, koji prema njegovim rečima, podržavaju inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Imam osećaj da međunarodna zajednica još nije uspela da pobegne od sindroma beskonačnih ustupaka ’malim diktatorima‘, koji bi, ako se ne zaustave na vreme, mogli da izazovu katastrofu u svetskim razmerama.

Dakle, došlo je vreme da se međunarodna zajednica, Amerika i EU aktivnije i efikasnije uključe u rešavanje balkanske krize, a da ne govorimo o tome da kasnimo i da je jako malo urađeno", rekao je Kramarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: