Telenor pobedio, 1.513.000.000 evra

Norveški Telenor kupio Mobi 63 za 1,513 milijardi evra, pobedivši u nadmetanju austrijski Mobilkom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2006.

07:06

Default images

Aukcija je počela s cenom pola milijarde evra većom od one koju je kao minimalnu odredila Vlada Srbije. Egipatski Oraskom je odmah odustao. Usledilo je uzbudljivo nadmetanje dve kompanije, a oba takmaca su stala na ceni od 1.533.000.000 evra, koju nisu prihvatili ni posle desetominutne pauze.

Norveška kompanija Telenor pobedila je na licitaciji za kompaniju Mobi 63 i drugu licencu za mobilnu telefoniju u Srbiji, s ponuđenom cenom od 1,513 milijardi evra. Mobi 63 je tako postala jedna od 13 kompanija te norveške telekomunikacione grupe u kojoj su i regionalne mreže Panon u Mađarskoj i Promonte u Crnoj Gori.

Početnu cenu, 1,373 milijardi evra, prihvatili su norveški Telenor i austrijski Mobilkom, koji su u licitiranju ostali do kraja, a egipatski Oraskom je odustao. Ni Austrijanci, ni Norvežani nisu želeli da ponude više od 1,513 milijardi evra, pa je o pobedniku odlučeno na osnovu prvobitnih kovertiranih ponuda. Mobilkom je ponudio 805 miliona, samo pet miliona iznad najniže cene, dok je najbolju ponudu, koja je uzeta i kao početna cena, dao Telenor.

Jan Edvard Tigesen, direktor Telenora za centralnu i istočnu Evropu, kaže da je Telenor uradio kalkulacije i ocenio da može da se zaustavi na 1,513 milijardi. "Smatramo da možemo da stvorimo dobrog mobilnog operatera, da pružamo usluge korisnicima na najbolji mogući način. Kvalitet Telenor će veoma brzo biti prisutan u Srbiji", kaže on. U intervju za B92 Tigesen objašnjava planove kompanije za predstojeći period.

B92: Da li sta očekivali da ce cena Mobi 63 biti toliko visoka?

Tigesen: Mi smo u Srbiji da bi ostali ovde i ubuduće ovo je jedna investicija i u budućnost, očekujemo da budemo ovde mnogo godina i mislimo da je ovo bila jedna poštena cena, cena koja je u redu, bili smo spremni da je platimo, i to je na mestu.

B92: Posle aukcije govorili ste da će kvalitet vaše kompanije Telenora biti dostupan korisnicima u Srbiji već iduće godine, šta to znači konkretno?

Tigesen: Pa, mi imamo našu osnovnu filozofiju da imamo dobru pokrivenost terena, dobar kvalitet usluge, da pružamo nove inovativne usluge i to ćemo učiniti dostupnim i našim korisnicima u Srbiji.

B92: Korisnici u Srbiji očekuju i promene u cenama, nadamo se nižim cenama, da li to možete obećati?

Tigesen: Pa cena je jako važna, naravno, i cenovnici naših paketa koje nudimo će biti kompetitivni na tržištu, tačne cene ne znamo za sada. Videćemo kako će izgledati sa našom konkurencijom u budućnosti.

B92: A kada potrošeči, vaši klijenti u Srbiji mogu očekivati prve znake Telenor prisustva u našem etru?

Tigesen: Pa mislim da ćete videti poboljšanja već tokom prve godine našeg delovanja.

B92: Austrijski Mobilkom je takođe učestvovao na ovoj aukciji, već su rekli da će se prijaviti da budu konkurent za trećeg nacionalnog provajdera.

Tigesen: Mi smo navikli na konkurenciju, mi smo uspešni, imamo 100 miliona pretplatnika, navikli smo na oštru konkurenciju ako postoje tri operatera u Srbiji i to je sasvim u redu za nas.

B92: Prisutni ste u Mađarskoj kao i u CG, kakva su vaša iskustva u ovoj regiji?

Tigesen: Pa prisutni smo ovde više od 10 godina. Kao što sam rekao, prisutni smo u Ukrajni, Mađarskoj, Crnoj Gori i sada u Srbiji. Razmatramo mogućnosti proširenja u ovom delu sveta i to je jedan od naših strateških fokusa.

Kompanija Mobi 63 osnovana je u aprilu, posle gašenja Mobtela. Država je vlasnik 70, a austrijski konzorcijum, na čelu s Martinom Šlafom, 30 odsto kompanije. Pošto je konačna cena veća od 1,1 milijarde evra, prema ranijem sporazumu, i Šlaf će Norvežanima morati da proda svoj udeo u Mobi 63. "Nisam razočaran i cena je iznad mojih očekivanja, daleko iznad. Što je dobro za prodavce, dobro je za Vladu, i dobro je za mene", kaže Šlaf.

Ugovor o kupovini biće zvanično potpisan u narednih nekoliko dana. Telenor će preuzeti obavezu da zadrži sve radnike, sem onih koji su zaposleni po političkoj liniji, a koji su već dobili otkaze. Telenor će postati i korisnik licence za korišćenje mreže mobilne telefonije, koja važi narednih 10 godina.

Kompanija Mobi 63 osnovana je aprila ove godine. Prethodno je Vlada oduzela Mobtelu licencu, zbog ugovora s kompanijom Mobikos Ekrema Luke, a Bogoljub Karić pobegao je iz zemlje. Uslov za potpisivanje sporazuma o osnivanju preduzeća Mobi 63 bio je da Austrijanci, koji su od BK trejda otkupili udeo u Mobtelu isplate dividende, 34 miliona evra. Ministar finansija Mlađan Dinkić je tada izjavljivao da je to posao godine. "Neće postojati nijedan subjektivni kriterijum, već bukvalno koliko god kompanija da se prijavi, ako na osnovu pregleda kompanije odluče da žele da daju ponudu, svi idu na javnu aukciju. Pobeđuje onaj ko da više", rekao je Dinkić u aprilu ove godine.

Ko je učestvovao na aukciji

Pobednik
Norveška telekomunikaciona kompanija Telenor posluje u 12 zemalja Evrope i Azije, vlasnik je mobilnog operatera Promonte u Crnoj Gori i ima oko 90 miliona korisnika. Opširnije o toj kompaniji možete pročitati na Srbija 2020.
Odmah odustali
Prema podacima sa zvaničnog sajta, kompanija Oraskom telekom posluje u Egiptu, Alžiru, Pakistanu, Tunisu, Iraku, Bangladešu i Zimbabveu, i početkom 2005. imala je oko 17,5 miliona pretplatnika.
Mnogi ih videli kao favorite, ali...
Mobilkom Austrija ima devet miliona korisnika i, pored domaćeg, pokriva tržišta Lihtenštajna, Slovenije, Hrvatske i Bugarske, gde je od poslovne gupe Martina Šlafa kupio operatera mobilna telefonije. Zanimljivo je da je upravo austrijski konzorcijum na čelu s Martinom Šlafom kupio BK trejd kako bi pripremio teren da austrijski Mobilkom postane vlasnik Mobtela. Martin Šlaf nikada nije hteo da kaže koliko je Bogoljubu Kariću platio za BK trejd, koji je bio suvlasnik Mobtela. Šlaf je rekao samo da ga je Karić prevario, pošto je zatajio da postoji mogućnost da Mobtelu bude oduzeta licenca.

DSS: Pozitivan signal za strane investitore

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je danas da je prodaja Mobija 93 Telenoru pozitivan signal za ostale strane investitore da ulažu u Srbiju. "Ta investicija pokazuje da norveška kompanija veruje u političku stabilnost u Srbiji, da se država približava Evropskoj uniji, da ide napred i da se ovde dešavaju dobre stvari", rekao je Mladenović.

Dinkić zadovoljan

Dinkić je naveo da će od ulaganja boljitak osetiti svi građani Srbije jer će biti obezbeđeni privredni rast, povećanje zaposlenosti i brz napredak Srbije. "Sto miliona evra dobiće javno preduzeće PTT Srbija jer je otkupilo dugove kompanije Mobtel, dok će u razvoj saobraćajne infrastrukture u Srbiji u narednih godinu i po dana biti uloženo 339 miliona evra", rekao je Dinkić.

Mobilkom će tražiti licencu

Mobilkom Austrija konkurisaće za treću licencu za mobilnu telefoniju u Srbiji, izjavio je generalni direktor kompanije Boris Nemšić. On je dodao da će zahtev za dobijanje licence podneti u narednih nekoliko nedelja, odmah po završetku transakcije prodaje Mobija 63 Telenoru.

DS traži informacije

Demokratska stranka je danas pozvala Vladu da saopšti informaciju o kompletnoj transakciji oko prodaje Mobija 63 i da li je i kolika korist ostvarena za državu. "Vlada treba da obelodani koliko je novca u Mobi 63 uložio Šlaf i koliko je od prodaje dobio Bogoljub Karić. Portparol DS-a Đorđe Todorović izjavio je da je pozitivno to što je Telenor pobedio na licitaciji i dodao da DS pozdravlja dolazak Norvežana, koji su se pokazali kao odlični investitori i partneri u poslu.

Vlahović: Prodaja Mobi 63 dobar posao

Bivši ministar privrede i privatizacije Aleksandar Vlahović ocenio je da je Vlada Srbije napravila veoma dobar posao prodajom kompanije Mobi 63. "Ostvaren je ukupan investicioni priliv od 1,5 milijardi evra, što je najveća investicija do sada", rekao je Vlahović agenciji Beta, ističući da će taj direktni priliv u Srbiju imati pozitivne efektne na buduća privredna kretanja. Vlahović je kazao da je učešće više multinacionalnih kompanija iz oblasti telekomunikacija dalo pravni kredibilitet čitavoj transakciji i naglasio da nije iznenađen pobedom Telenora, kada se imaju u vidu investicije te kompanije u region. "Za državu je i bolje što je pobedio Telenor, imajući u vidu da su postojale sumnje da je čitava transakcija unapred osmišljena za austrijskog investitora", ocenio je srpski ekonomista, dodajući da je proces aukcije tekao transparento i javno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: