Savet slovačke policije o silovanju; poruka ženama: "Ne bi trebalo da provociraju"

Policija Slovačke je u svojim preporukama za sprečavanje silovanja navela da žene treba da izbegavaju mračna mesta posle zalaska sunca.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.11.2021.

17:13

Savet slovačke policije o silovanju; poruka ženama:
Foto: Profimedia

Policija je poručila ženama i da izbegavaju zabave sa alkoholom i narkoticima, jer oni mogu "izazvati nasilno ponašanje".

Žene takođe ne bi trebalo da "šalju pomešane seksualne signale i nepotrebno provociraju", piše u preporukama objavljenim na zvaničnom vebsajtu policije.

Na pitanje slovačkog portala Euraktiv šta se podrazumeva pod "pomešanim seksualnim signalima", portparol policije je rekao da se to može shvatiti kao "ponašanje potencijalne žrtve koje potencijalni počinilac može objasniti na različite načine, kao što su flertovanje, osmehivanje, namigivanje i tako dalje".

"Savet koji daje policija na svom sajtu funkcioniše pod stereotipnim mišljenjem da silovanje počini nepoznati nasilnik sakriven u žbunju", izjavila je Johana Nejedlova iz češke neprofitne organizacije Konsent.

Zuzana Očenašova iz Koordinacionog metodološkog centra za prevenciju nasilja nad ženama rekla je da žene u najvećem broju slučajeva trpe nasilje od svojih parntera ili ljudi koje poznaju.

Istraživanje tog centra pokazalo je da samo u 12 odsto slučajeva žene nisu znale počinioca.

Očenašova je rekla da policija prebacuje odgovornost na žene i da dovodi u pitanje samo nasilje i žrtve.

Takodje utiče na to da žene ne prijavljuju nasilje.

Jedna od pet učesnica istraživanja je rekla da ne prijavljuje nasilje zbog nepoverenja u policiju, što je najveći procenat u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: