"Profesor lokdaun" promenio tvrdnju: "Pogledajte brojeve"

Britanski epidemiolog Nil Ferguson, smatra da je Velika Britanija dostigla imunitet krda, dok se prijavljuje 40.000 novozaraženih i hiljadu umrlih sedmično.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2021.

11:23

Nil Ferguson/ Foto: Profimedia

U Velikoj Britaniji drugom dozom je vakcinisano 68,7 miliona ljudi.

Prema službenoj statistici u Britaniji oko 90 procenata građana ima antitela na koronavirus, odnosno ili su vakcinisani ili su preležali virus. Međutim to ne govori o tome koliko su svi oni zaštićeni i da li su dostigli imunitet krda.

Ferguson, koji ima jak ugled i uticaj na politiku Velike Britanije, dobio je naziv "Profesor lokdaun". Iz razloga što su zbog njegovih saveta koje je predlagao Britanci završili u zaključavanju. Farguson smatra da će Britanci izbeći veliki porast i skok novoobolelih koji je trenutno širom Evrope, i to zbog velikog broja osoba koje su prebolele koronavirus.

"Možda ćemo imati nekoliko nedelja rasta zaraženih, ali smo generalno dostigli imunitet krda" naveo je Ferguson. Takođe je dodao da je Velika Britanija u mnogo boljem položaju od Austrije ili Nemačke gde se ponovo uvode mere.

"Hrabra izjava"

Devi Šridhar/ Foto: Profimedia
Šefica programa javnog zdravlja na Univerzitetu u Edinburgu Devi Šridhar, smatra "To je hrabra izjava. Mislim da nemaju dovoljno podataka da procene jesmo li dostigli mitsku fazu imuniteta krda. To će se dogoditi kad svi budu imali koronu ili budu vakcinisani".

Šridhar smatra da nije nemoguće da Britanci dostignu imunitet krda tokom zime, ali da to sve zavisi od procenata vakcinacije kao i prirodnog imuniteta.

I drugi stručnjaci su skeptični prema Fergusonovoj tvrdnji, prvenstveno zbog broja novozaraženih u Velikoj Britaniji, koji pokazuje da mnogi ljudi imaju slab imunitet. Takođe treba uzeti u obzir da imunitet nastao vakcinacijom, vremenom slabi.

Profesor genetske epidemiologije Tim Spektor kaže da "mi zapravo ne razumemo koronavirus i njegove mnoge nove varijante", kao i da su mnoga predviđanja o kolektivnom imunitetu bila pogrešna, jer su naučnici 2020. godine govorili kako će dostići kolektivni imunitet ako 60 procenata stanovnika bude vakcinisano.

Sada su naučnici pomerili taj broj za kolektivni imunitet na 85 procenata vakcinisanih građana. Neki se čak pitaju i da li se uopšte može dostiči kolektivni imunitet, znajući da ni jedna vakcina nije sto posto efikasna, jer različito deluje na različite ljude i imunitet slabi.

"To je bitka koja verojatno nikada neće biti u potpunosti dobijena", zaključuje profesor Spektor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: