NATO može da reaguje u BiH u svakom trenutku

Prema sporazumu iz 2003. godine EU i NATO mogu u bilo kom trenutku rasporediti svoje vojnike u Bosni i Hercegovini ako postoji pretnja za sigurnost ove zemlje.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Četvrtak, 25.11.2021.

09:39

NATO može da reaguje u BiH u svakom trenutku
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Takve vojne snage imaju mogućnost i upotrebe vojne sile, pogotovo ako treba da se odbrane od napada, navodi se u rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Nemački političar i visoki predstavnik Kristijan Šmit, naglasio je "Trebalo bi biti jasno da, ako se stvari zakomplikuju, Evropska unija, EUFOR i NATO, preko mehanizma 'Berlin plus', mogu povećati svoju prisutnost u Bosni i Hercegovini. Ne vidim potrebu za tim u ovom trenutku, ali mislim da moramo biti svesni situacije", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šmit je takođe dodao da Vojska Republike Srpske neće biti formirana, i da međunarodna zajednica neće dopustiti da član Predsedništva BiH i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik formira vojsku i ugrozi opstanak Oružanih snaga u BiH.

U bilo kom trenutku snage mogu da se aktiviraju

Prema sporazumu "Berlin plus", prva misija je bila "Operacija EUFOR Concordia" 2003. godine u Severnoj Makedoniji, čiji je cilj bio da nadgleda sprovođenje Ohridskog sporazuma.

Sledeće godine formirana je misija EUFOR Althea za BiH, a kasnije i brojne civilne i vojne misije u svetu.

Sporazum "Berlin plus" ima oznaku tajnosti, ali prema njemu zemlje članice Evropske unije i NATO-a imaju i rezervne snage za Misiju EUFOR Althea i izvan Bosne i Hercegovine, a razmeštene su širom Evrope. Te snage mogu u bilo kom trenutku biti upotrebljene i u kratkom roku raspoređene ako postoji pretnja sigurnom okruženju.

U skladu s tim, svake godine EUFOR, NATO i Oružane snage BiH sprovode vežbe “Brzi odgovor” kojima se vežba i demonstrira sposobnost EUFOR-a da dovede u zemlju rezervne snage koje pomažu vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Zadatak Operativnog štaba?

Foto: Profimedia
Operativni štab operacije EUFOR Althea za BiH, kao i za druge sadašnje i buduće misije, nalazi se u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi, vojnoj komandi NATO-a smeštenoj nedaleko od belgijske prestonice Brisela.

Osnovana je i vojna kancelarija nazvana komandni element koja je smeštena u NATO bazi u italijanskom Napulju

Zadatak ove kancelarije je koordinacija rezervnim snagama i dostavljanje informacija o Zapadnom Balkanu.

Francuski general pukovnik Bric Hudet sredinom jula 2020. imenovan je za zamenika načelnika Glavnog štaba savezničkih snaga u Evropi i operativnog zapovednika operacije EUFOR Althea. Houdet je, osim u Legiji stranaca, služio i u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu te u Africi.

U BiH, na terenu, komandanti misije dolazili su iz Austrije, države koja nije članica NATO-a. Od januara 2021. na toj poziciji je austrijski general major Aleksander Place.

EUFOR u BiH

U BiH se trenutno nalazi bataljon od oko 600 vojnika iz 19 država, od kojih je 15 evropskih zemalja članica NATO-a. Preostale četiri zemlje su Severna Makedonija, Čile, Švajcarska i Austrija.

EUFOR ima mogučnost i za korišćenje vojne sile, ali samo pod uslovom da je sigurno i stabilno okruženje ugroženo i da postoji opasnost da se trenutni sistem raspadne.

Jedan od komandanata EUFOR-a general major Rinhard Trisčak, objasnio je da dok državne agencije za sprovođenje zakona uspešno obavljaju svoj posao, EUFOR je poslednje sredstvo koje će se primenjivati.

Misija EUFOR Althea je najduža vojna operacija EU-a, jedina kopnena misija, i jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Počela je 2004. godine rezolucijom Veća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Tom rezolucijom je završena NATO operacija Stabilizujućih snaga (SFOR) koja je imala dve operacije pod nazivom “Operacija Zajednička Straža” (od 1996. do 1998. godine), kao i “Operacija Zajedničko kovanje” (od 1996. do 1998. godine).

Početni kapacitet EUFOR-a u BiH bio je oko 7.000 vojnika.

Operacija Althea je 2012. promenila fokus na neizvršni deo mandata koji podrazumeva izgradnju kapaciteta i obuku Oružanih snaga BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: