Od septembra proširena lista lekova

Lekovi za leukemiju, astmu, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest od 1. septembra na pozitivnoj listi.

Izvor: B92

Subota, 29.07.2006.

17:07

Default images

Na novi spisak dodato je ukupno 157 medikamenata. Za lekove za Alchajmerovu bolest, pacijent mesečno izdvaja 10 hiljada dinara, za lečenje kožnih oboljenja oko 7 hiljada, a za leukemiju 150 hiljada dinara. Lekovi za ove bolesti moraju da se uzimaju redovno, ali za veliki broj ljudi ovo su veliki troškovi.

Od septembra lekovi za mnoge bolesti moći će da se dobiju na recept. Odrasli će za neke od tih lekova plaćati participaciju. "Kada je došlo do participacije bolesnici ponekad negoduju, ponekad se žale ali u najvećem broju slučajeva mislim da su intuitivno shvatili da to nije pokušaj da se od njih nešto otme nago da se kako tako tržište lekovima smiri učini stabilnijim", kađe specijalista neurologije Vladimir Kostić.

Ovo proširenje pozitivne liste lekova smanjiće troškove pacijenata, ali će i omogućiti lekarima da prepisuju bolje i savremenije terapije. "Kao neurololog, moram da kažem da se po prvi put pojavljuju terapija za obolele od Alchhajmerove bolesti i drugih oblika demencije, tri oblika dokazane terapije su sada na toj listi", rekao je Kostić.

U odnosu na pozitivnu listu lekova 2004. godine, ona je danas veća tri puta i sada se na njoj nalazi oko 700 lekova. Po kvalitetu i broju pozitivna lista lekova u Srbiji se ni malo ne razlikuje od lista koje važe u zemljama Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: