Skupština o referendumu

Poslanici Skupštine Srbije danas počinju novu sednicu, a na dnevnom redu je Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je podnela Vlada.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.11.2021.

07:15

Skupština o referendumu
Ilustracija, EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Tim predlogom se, kako je ranije saopštila Vlada Srbije, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani retko koristili te institute u praksi.

Predložena rešenja omogućiće građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

"Usled činjenice da je trenutno važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom", saopšteno je iz Vlade.

Navedeno je i da se rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju na preporukama Saveta Evrope iz "Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma" iz oktobra 2020. godine.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić više puta je potvrdio da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se 16. januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava u delu o pravosuđu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: