Pobuna u Guglu protiv obavezne vakcinacije: "To opravdava princip podele"

Stotine zaposlenih u Guglu protive se obaveznoj vakcinaciji protiv kovida 19, što otežava firmi da ih vrati u kancelarije.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

16:11

Pobuna u Guglu protiv obavezne vakcinacije:
EPA/EFE/ JOHN G. MABANGLO

Više od 600 zaposlenih potpisalo je manifest kojim se odbija obavezna vakcinacija.

U dokumentu, radnici zahtevaju da tehnološka firma predstavi alternativu koja "ne uključuje vakcinisanje svih zaposlenih“.

Oni takođe pozivaju svoje kolege da se usprotive dobijanju vakcina iz "principa" suočeni sa rokovima za opštu vakcinaciju zaposlenih.

Dok je američki savezni dekret za poslodavce trenutno blokiran sudskim sporom, Gugl je prihvatio savet predsednika Džoa Bajdena i svejedno sprovodi principe tog dekreta o obaveznoj vakcinaciji svih zaposlenih u svim firmama sa više od 100 zaposlenih.

Kompanija je zatražila od preko 150.000 zaposlenih u SAD da unesu svoj status vakcinacije u interni sistem do 3. decembra, dok sva medicinska ili verska izuzeća moraju biti podneta ranije.

Gugl zahteva da svi zaposleni koji rade direktno ili indirektno sa državnim ugovorima budu podvrgnuti imunizaciji, bilo da rade na daljinu ili ne.

Veliki deo osoblja tehnološke kompanije prebačen je na daljinski rad tokom pandemije koronavirusa, a zvaničnici u kompaniji sada kažu da su napori na vakcinaciji pokušaj da se "omogući siguran povratak“ u njene kancelarije.

U izjavi koja je odgovorila na kritike obavezne vakcinacije, kompanija nije pokazala znake popuštanja, rekavši da "čvrsto stoje" iza politike vakcinacije.

Počevši od januara, očekuje se da će zaposleni u Guglu raditi lično u svojim kancelarijama barem na pola radnog vremena svake nedelje.

Prema dokumentu koju su potpisali radnici, Guglov mandat ide predaleko u uključivanju zaposlenih koji rade na daljinu.

U mejlu poslatom zaposlenima, Kris Rakov, potpredsednik kompanije za globalnu bezbednost, navodno je rekao da redovno testiranje ne bi bilo dovoljna alternativa vakcinisanju za sve zaposlene.

Pobunjeni radnici tvrde da bi Gugl mogao da podstiče diskriminaciju, jer bi nevakcinisanje bio jedan od retkih razloga da bude zabranjen pristup radnom prostoru kompanije.

"To opravdava princip podele i nejednak tretman zaposlenih u Guglu na osnovu njihovih ličnih uverenja i odluka", navodi se u manifestu.

"Implikacije su zastrašujuće."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: