Kraj, dalje nema: 10 dana lokdauna i obavezna vakcinacija

Austrijska vlada donela odluku da od ponedeljka 22. novembra svi građani, a ne samo nevakcinisani, budu zaključani 10 dana.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.11.2021.

08:16

Kraj, dalje nema: 10 dana lokdauna i obavezna vakcinacija
Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Takođe, doneta je i odluka da je od 1. februara naredne godine u toj zemlji vakcinacija protiv koronavirusa obavezna za sve.

Time je Austrija postala prva zemlja EU koja je uvela opštu obavezu vakcinacije protiv koronavirusa.

Situacija sa koronavirusom u Austriji je, bez obzira na strogu meru zaključavanja nevakcinisanih osoba, na ivici katastrofe. Broj novozaraženih konstantno raste i obara sve rekorde, a isti slučaj je i sa bolnicama, koje su na ivici kolapsa. I danas je, na dan kada su donete poslednje najdrastičnije mere, prijavljeno 15.809 novozaraženih.

U protekla 24 sata preminulo je 48 osoba zaraženih koronavirusom, a broj pacijenata obolelih od kovida se povećao za 62 na 2.859.

Prema planu, lokdaun bi mogao da bude produžen maksimalno za još 10 dana.

Nakon isteka 20 dana zaključavanja, nevakcinisani bi i dalje bili u lokdaunu.

Škole neće raditi, već će imati samo službu čuvanja dece čiji roditelji zbog posla ne mogu da brinu o njima. Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg rekao je na pres-konferenciji da ove mere nije bilo lako doneti, ali da su morali da budu preduzeti ovakvi koraci zbog loše epidemiološke situacije.

"Uvek sam govorio da je zajednički cilj da se nevakcinisani vakcinišu, ali i pored intenzivne kampanje, nismo uspeli da uverimo dovoljno ljudi u to. Mere koje smo donosili, posebno 2G pravilo i lokdaun za nevakcinisane, povećali su spremnost za vakcinaciju, ali ne dovoljno dobro", rekao je Šalenberg.

Dodao je da je dugo postojao politički konsenzus da se ne uvodi obavezna vakcinacija, ali da se mora gledati realnosti u oči.

"Predugo smo polazili od toga da je moguće da ljude uverimo da se dobrovoljno vakcinišu, radi svoje i zaštite bližnjih. Ali moramo priznati realnost", rekao je Šalenberg.

Ukazao je da je previše političkih snaga koje se bore protiv vakcinacije, što je neodgovorno i predstavlja atak na zdravstveni sistem, a posledice su prepune intenzivne nege i ogromna ljudska patnja.

"Zato smo se odlučili za teške mere. U celoj zemlji biće obavezna vakcinacija od 1. februara. To je jedini način da izađemo iz začaranog kruga infekcija. Ne želimo peti–šesti talas... Virus ostaje, moraćemo da živimo sa tim, a jedini put je vakcinacija", rekao je Šalenberg.

On je naveo da će lokdaun, koji stupa na snagu u ponedeljak, trajati maksimalno 20 dana za vakcinisane i izlečene od koronavirusa, za koje će biti okončan 13. decembra.

Šalenberg je najavio i da će biti mera pomoći, jer nikome ovakva odluka, kaže, ne pada lako, ali se zbog loše epidemiološke situacije, ne samo u Gornoj Austriji i Salcburgu, moraju preduzeti ovakvi koraci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: