Orban vs. EU 0:2

Najviši sud Evropske unije presudio je danas da Mađarska nije ispunila svoje obaveze u skladu sa zakonom EU, a koje se tiču tražioca azila.

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2021.

10:17

Orban vs. EU 0:2
Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Sud EU je presudio da je Mađarska omogućila da zahtevi za azil budu odbijeni ako je tražilac azila stigao u Mađarsku preko treće zemlje koja se smatra bezbednom.

U odvojenom slučaju, Evropski sud pravde je takođe utvrdio da je Mađarska prekršila zakon EU tako što je kriminalizovala određene aktivnosti u vezi sa pružanjem pomoći u podnošenju zahteva za azil na svojoj teritoriji.

"Sud pravde konstatuje da Mađarska nije ispunila svoje obaveze, jer je dozvolila da se zahtev za međunarodnu zaštitu odbije kao neprihvatljiv na osnovu toga što je podnosilac predstavke stigao na njenu teritoriju preko države u kojoj ta osoba nije bila izložena progonu ili riziku od ozbiljne štete, ili u kojoj je zagarantovan dovoljan stepen zaštite", navodi se u saopštenju suda.

Takođe se navodi da je mađarsko zakonodavstvo ograničilo pravo podnosiocima zahteva na međunarodnu zaštitu i pravo tražiocima azila da mogu da se konsultuju sa pravnim savetnikom i drugim savetnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: