Vojska u najvišem stepenu gotovosti: Panika zbog Lukašenkovih "specijalaca"; predsednik poslao poruku

Poljske snage bezbednosti se nalaze u najvišem stepenu gotovosti zbog krize na granici sa Poljskom.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 11.11.2021.

21:04

Vojska u najvišem stepenu gotovosti: Panika zbog Lukašenkovih
EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

To je saopštio je predsednik Poljske Anžej Duda tokom obraćanja naciji.

"Uveravam vas da je Poljska spremna da pruži otpor ovoj akciji specijalnih službi režima Lukašenka. Naši graničari, vojska, policija i druge službe se nalaze u najvišem stepenu gotovosti", rekao je Duda.

"Nalazim se u stalnom kontaktu sa rukovodiocima država našeg regiona, kao i sa partnerima iz NATO i EU. Naš stav ima punu podršku i razumevanje", dodao je on.

On je naveo da Poljska ne može primiti čak ni mali broj migranata, jer će za njima stići i drugi.

Napeta situacija na belorusko-poljskoj granici traje već četvrti dan. Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je da tokom noći nije bilo pokušaja nelegalnog prelaska granice. U Ministarstvu su dodali da Poljska ne namerava da pušta migrante na svoju teritoriju.

Ujutro 8. novembra nekoliko hiljada migranata krenulo je ka belorusko-poljskoj granici. Oni su se okupili nedaleko od prelaza "Bruzgi" na beloruskoj strani, navodeći da nameravaju da preko teritorije Poljske odu u Nemačku.

Migranti su podigli šatorski kamp i povremeno pokušavaju da probiju žičane ograde, ali im poljska strana to ne dozvoljava. Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Prema preliminarnim procenama, na granici se nalazi oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. U međuvremenu, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.

Zemlje EU optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: