Ruinirani mostovi Beograda

Gradonačelnik Nenad Bogdanović i ministar Velimir Ilić dogovaraju se na koji način da počnu rekonstrukciju beogradskih mostova.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2006.

16:31

Default images

Ministar Velimir Ilić juče je upozorio javnost da su se već pojavile pukotine u konstrukciji Pančevačkog mosta. Jedan od najvećih domaćih stručnjaka za sanaciju mostova profesor Ljubomir Vlajić kaže da je zapravo reč o dve konstrukcije, čeličnoj, iznad reke, i betonskoj, kojom se prilazi Dunavu. On tvrdi da su obe u teškom stanju, pogotovo betonska.

"Mostovi praktično nisu održavani od vremena gradnje, pa su oni, s obzirom na 40 godina nemara, još i u dobrom stanju. Može da se desi da mi za četiri ili pet godina imamo jedan nov most, a dva ili tri potpuno propala", kaže Vlajić. On kaže da je most projektovan tako da ne može da se sruši, ali da može postati trajno neupotrebljiv. Konstrukcija nije pretrpela samo mnoštvo ledenih zima, već i udare leda, pa čak i barži, a da ni rđa nikad nije skinuta.

"Ko će biti kriv? Pa, svi smo krivi! Godinama znamo za Pančevački most i njegov problem. Do sada smo već morali da završimo drugi most na Dunavu i uđemo u sanaciju", kaže ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

Međutim, nije samo Pančevački most pred kolapsom. Na mostu Gazela situacija je tek malo bolja nego na Pančevačkom mostu. Na pojedinim delovima konstrukcije beton se potpuno okrunio i ostala je samo gola armatura, koja takođe propada.

Sa više od 160.000 prelazaka svakoga dana, most Gazela jedan je od najprometnijih u Evropi. Inženjer i bivši ministar građevina Dragoslav Šumarac tvrdi da je studija rađena za vreme vlade Zorana Đinđića pokazala da problemi nisu samo površinski: "To znači da je dejstvo agresivne vode, pre svega od soli koja se posipa tokom zime, učinila svoje i da su nagriženi glavni nosači. Možete da vidite kada prelazite preko mosta kako izgleda ograda, verovatno su u istom takvom stanju i nosači."

Kako saznaje B92, grad Beograd spreman je da snosi 25 odsto troškova obnove Gazele. Kada je reč o Pančevačkom mostu, gradonačelnik Nenad Bogdanović izjavio je da grad nudi da finansira projekat za sanaciju, a uložiće novac bez obzira što su ti mostovi u nadležnosti republike. "Nije u pitanju da li je grad spreman da pomogne, nego da li je spreman da se odrekne da uradi neke druge obaveze koje ima da bi deo novca koji je namenjen za to uložio u poslove koje je trebalo da uradi Ministarstvo za kapitalne investicije", kaže Bogdanović.

Niko za sada ne može da prognozira koliki će tačno biti troškovi obnove dva mosta. Stručnjaci kažu da je u svakom slučaju reč o 10 do 20 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: