"Srbi nagrađeni za genocid"

Sarajevska rediteljka Jasmila Žbanić kaže da su Srbi za genocid nad Bošnjacima nagrađeni Republikom Srpskom.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.07.2006.

10:55

Default images

Rediteljka, čiji je film "Grbavica" osvojio Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu i govori o majci koja je bila žrtva silovanja u ratu i njenoj kćerki koja ne zna istinu o tome, kaže da se ratni zločinci šetaju na slobodi. Jasmila Žbanić je češkom dnevniku Pravo izjavila da nacionalizam na području SFRJ nikada nije poražen.

"Zamislite da su Nemci posle Drugog svetskog rata dobili malu teritoriju po kojoj bi slobodno mogli da se šetaju nacisti, dok bi se Jevreji plašili da tamo uđu. To je Republika Srpska. Glavni izvor frustracije u posleratnoj Bosni i Hercegovini leži u tome što ratni zločinci nisu kažnjeni, a političke stranke pothranjuju nacionalizam. Sada je XXI vek, a mi živimo saterani kao ovce, svako u svom stadu. Smemo da glasamo samo u okviru svog naroda, ja, recimo, ne mogu da glasam za srpsku stranu, ni za hrvatskog kandidata. U televiziji morate da imate u svakom štabu predstavnika nacije, pa srpski režiser mora da ima, na primer, hrvatskog asistenta i muslimanskog producenta", rekla je Jasmila Žbanić.

"Ne mogu da se pomirim s tim da je Emir Kusturica dopustio da ga finansira srpska televizija u doba kada je propagirala fašizam. Ne mogu s tim da se pomirim, ne verujem da možete da primite te đavolske pare a da se u vašem filmu ne odrazi odakle su došle", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: