Različito o elektronskim l.k.

Predstavnici MUP-a Srbije i Generalnog inspektorata policije različito su ocenili uvođenje elektronske lične karte.

Izvor: Beta

Utorak, 18.07.2006.

22:45

Default images

Predstavnik MUP-a Srbije Dragan Maksimović, rekao je na tribini "Da li elektronska lična karta ugrožava privatnost građana", koju je organizovalo Društvo za informatiku da će se ubuduće "brzo i efikasno" utvrđivati identitet građana. "Podaci na elektronskoj ličnoj karti su isti kao i na sadašnjoj ličnoj karti i čip koji se nalazi na kartici nema nikakve predajnike ili prijemnike" naveo je Maksimović.

Potpuno suprotan stav o elektronskoj ličnoj karti izneo je generalni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božović, ocenivši da je bilo zloupotreba prilikom nabavke opreme za uvođenje elektronskih ličnih karata. On je naveo, da je, za vreme dok je ministar policije bio Dušan Mihajlović, nabavljena oprema američke firme Motorola, koja je plaćena 100 miliona evra. Božović je kazao da je oko nabavljanja te opreme bilo zloupotreba i da je Generalni inspektorat MUP-a Srbije zbog toga podneo krivične prijave.

Sociolog Trivo Inđić ocenio je da Zakon o elektronskoj ličnoj karti znači uvećanje policijske moći i kontrole nad građanima.

Skupština Srbije usvojila je 14. jula Zakon o ličnoj karti kojim je ona postala elektronski identifikacioni dokument. Nova, elektronska lična karta imaće biometrijske elemente fotografiju, potpis i otisak prsta, kao i podatke o prebivalištu i adresi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: