Brnabić nakon razgovora s Krivokapićem: Imaju otvoren poziv, dalje je na njima

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da današnji susret sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem nije njihov prvi, ali jeste prvi zvanični susret.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2021.

11:43

Brnabić nakon razgovora s Krivokapićem: Imaju otvoren poziv, dalje je na njima
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

"Imali smo do sada nekoliko susreta, na raznim mestima i u više navrata. Svaki put razgovor je bio kontsruktivan i korektan", rekla je Brnabić i dodala da joj je drago što je imala priliku s njim ponovo da razgovara.

"Prvi put smo razgovarali ovako zvanično, o političkim, ekonomskim, regionalnim, evropskim temama. Mnoge stvari vezuju Srbiju i Crnu Goru i trebalo bi da imamo najbolje odnose i nadam se da je ova prva zvanična poseta početak te faze", istakla je premijerka.

Premijerka je rekla i da je Krivokapiću prenela stav Srbije da podržava evropske integracije Crne Gore, kao i da je naš prioritet stabilan i dobro povezan region. "I u tom smsilu su odnosi Srbije i Crne Gore važni", kaže Brnabić.

Prema njenim rečima razgovaralo se i o "Otvorenom Balkanu" i Crnoj Gori je upućen poziv da se uključi u taj proces, a takođe je bilo reči i o održavanju prve zajedničke sednice vlada dve zemlje.

Brnabić je na pitanje da li je sa Krivokapićem razgovarala o ovoj inicijativi i pozvala ga da se priključi razgovorima sa kolegoma iz regiona koji ce se održati u Beogradu, prenela da su razgovarali i o toj inicijativi, da je Krivokapić o tome slušao sa "otvorenim srcem", i prihvatio je poziv za večeru, kojoj će prisustvovati i premijer Albanije Edi Rama i zamenik premijera Severne Makedonije Nikola Dimitrov, koji danas stižu u Beograd.

"Šta će se dalje desiti, to je suverena odluka Crne Gore, u to ne bih ulazila. Imaju otvoren poziv, kao i svi", rekla je Brnabić. Ona je poručila da je ta inicijativa budućnost Balkana i nešto u šta vredi investirati vreme, energiju i novac.

Krivokapić: Zadovoljan sam

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
Krivokapić je rekao da je imao zadovoljstvo da je dočekan na najvišem nivou. "Premijerka je rekla ono što nam je najvažnije. Najmanje smo pričali o politici, a najviše o onome što je važnije - ekonomiji i našoj saradnji", rekao je crnogorski premijer.

Dodao je da je njegovoj zemlji veoma važan projekat na kom je radila Brnabić, a to je e-uprava, jer je cilj vlade Crne Gore da poboljša kvalitet života građana.

Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s njim istakao takođe važnost nastavaka saradnje i prevazilaženja nesuglasica.

"Dolazile su poruke otrovnih strela iz medija, to nikom ne treba. Treba da zaboravimo i krenemo dalje. Nadam se da će ova moja prva poseta biti dobar znak novog puta i prosperiteta, na zadovoljstvo građana obe zenlje", rekao je Krivokapić.

Nije bilo reči o Temeljnom ugovoru

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Upitana od strane novinara da li je na razgovoru bilo reči o temeljnom ugovoru između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Brnabić je rekla da o tome nije razgovarano, jer ona ne predstvalja SPC.

"Nemam ingerencije da razgovaram o tome, niti da na to bilo kako utičem“, rekla je ona.

Krivokapić: NIsam hteo nikoga da uvredim

Premijer Crne Gore je izjavio da sastankom sa ambasadorima u Beogradu nije želeo da uvredi domaćina, već je jedini razlog tog susreta, kako kaže, bio da ambasadore zemalja koje imaju odnose sa Crnom Gorom, ali nemaju svoje diplomatske predstavnike u Podgorici upozna sa situacijom u toj zemlji.

"Nikada se ne bavim skandalima. Imao sam slobodan vremenski period koji nisam hteo da iskoristim na drugi način, osim radno. I pre dolaska u Beograd, pozvali smo sve nerezidentne ambasadore, koji imaju odnose sa Crnom Gorom, da održimo sastanak kako bih im predstavio ono stanje u Crnoj Gori, i pobudio ekonomsku diplomatiju", rekao je Krivokapić na pitanje zašto se i na čiju inicijativu sastao sa stranim predstavnicima u Beogradu, i kako vidi kritike da je to diplomatski skandal i uvreda domaćina.

Kako je rekao, Crna Gora kao mala država treba da vodi računa o ekonomskoj diplomatiji. "Ako sam nešto prekršio, izvinjavam se domaćinima, jer o tome nisam razmišljao, da ću da ih uvredim, nego sam razmišljao kako vreme da iskoristim optimalno, da to bude na zadovoljstvo onih koji su vezani za Crnu Goru, a imaju rezidenciju u Beogradu", rekao je Krivokapić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: