Vučić iz Glazgova: Važno je za Srbiju što je ovde; Pričao sam sa Plenkovićem, ali neću da prepričavam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovarao sa hrvatskim premijerom Plenkovićem razgovarao o odnosima sa Hrvatskom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2021.

15:19

Vučić iz Glazgova: Važno je za Srbiju što je ovde; Pričao sam sa Plenkovićem, ali neću da prepričavam
Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool

On je rekao da su se našalili povodom optužbi da je bio u Petrinji.

"Šalio sam se oko optužbi iz Petrinje... Ali, neću da prepričavam privatne razgovore", kazao je on.

Podsetimo, Vučić je za televiziju B92 rekao da je otpužba da je bio u Petrinji velika sramota za Hrvatsku.

"Nikada nisam bio na teritoriji NDH, kako oni kažu. Nisam valjda bio dovoljno hrabar pa se nisam javio kao dobrovoljac. Imao sam 21 godinu i studirao u Beogradu. Oni su svesni da je reč o najobičnijom laži jer su drugi svedoci rekli da me nisu naravno nikada videli. Ja se nisam bavio politikom, nisam bio član SRS uopšte tada".

Dodao je da je ozbiljan deo razgovora bio o pitanju nestalih koji su i dalje nerešeno pitanje Srbije i Hrvatske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26.

On će se tokom Samita obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju presednik SAD Džozef Bajden i predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Sančez dolazi u Srbiju

"Razgovarao sam sa Ursulom fon der Lajen, kratko sa Makronom, Merkelovom, mnogim svetskim premijerima i predsednicima, sa Plenkovićem, sa španskim premijerom koji mi je obećao da će doći u posetu Srbiji. Španski premijeri nisu prethodnih 40 godina dolazili u Srbiju, tako da bi to bila istorijska poseta", rekao je Vučić.

Ističe da bi ovo bila važna poseta jer je Španija po pitanju KiM uz Srbiju. Važno je, dodaje, zahvaliti se Španiji na podršci Srbiji na evropskom putu.

"Razgovarao sam i sa austrijskim kancelarom, predstavnicima Gane i Gvineje Bisao, sa mnogim našim prijateljima u svetu", izjavio je predsednik.

"Važno je da sam razgovarao nešto duže sa Sančezom koji je obećao da će doći u posetu Srbiji. Mi nemamo zabeleženu posetu u zadnjih 40 godina, čak i pre. To bi bila istorijska poseta i on je čvrsto obećao da će doći. To će biti važna poseta, jer Španija je uvek, pa i po pitanju za nas bolnom, po pitanju Kosova, Španija je uz nas", istakao je Vučić.

"Važno je za Srbiju da bude prisutna na ovakvim forumima i formatima. Razgovarao sam i sa Antonijom Guterešom", rekao je predsednik.

Ostavka Zaeva povukla dosta problema

Govoreći o ostavci makedonskog premijera Zorana Zaeva, Vučić je rekao da je povuklo dosta problema.

"Zavisi od razvoja situacije u Severnoj Makedoniji da li će biti izbora ili ne, da li će ostati ista večina i da li će se menjati odnos prema bugarskim partnerima", rekao je on.

Vučić je kazao da to utiče na odnos Albanije, a zbog toga što su te zemlje, sa Srbijom, okupljene u inicijativi "Otvoreni Balkan".

Podsetimo, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, koji je sinoć podneo ostavku na tu funkciju, neće doći u Beograd 3. i 4. novembra.

Zaev je trebalo da dođe u Beograd na sastanak inicijative "Otvoreni Balkan".

"Gospodin Zaev neće doći u Beograd, s obzirom na političku situaciju", kazali su za Tanjug u kabinetu Zaeva.

Vučić razgovarao sa predsednikom Šri Lanke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas na marginama klimatskog samita COP26 u Glazgovu sa predsednikom Šri Lanke Gotabajom Rajapaksom.

Kako je naveo na instagram nalogu "budućnostsrbijeav", Vučić je sagovorniku zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i pozvao ga da poseti našu zemlju.

"Saglasili smo se da je nedavno održan samit nesvrstanih bio dobra prilika da se naše zemlje ponovo povežu i dogovorili uzajamnu promociju Srbije i Šri Lanke kao turističkih destinacija", napisao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: