Doneta najstroža mera – zaključavanje; oborena dva rekorda; zatvaraju se škole, kafići, restorani FOTO

Moskva je danas uvela svoje najstrože mere zaključavanja od juna 2020.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

16:54

Doneta najstroža mera – zaključavanje; oborena dva rekorda; zatvaraju se škole, kafići, restorani FOTO
Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Bolnice se suočavaju s rastućim talasom zaraženih koronavirusom, a zemlja sa rekordnim dnevnim brojem umrlih u pandemiji.

Rusija je danas prijavila 1.159 smrtnih slučajeva od kovida 19 za poslednja 24 sata, što je ponovni rekord tokom pandemije, u rastućem talasu novih slučajeva koji su primorali vlasti da uvedu delimične mere karantina.

Ruski krizni štab za kovid 19 prijavio je i 40.096 novih infekcija, u poređenju sa 36.582 dan ranije, što je takođe novi dnevni rekord, prenosi TAS.

Suočene sa pogoršanjem stope zaraze i sporom vakcinacijom, vlasti će ove nedelje uvesti strože mere u pokušaju da obuzdaju širenje pandemije, pa će od 30. oktobra do 7. novembra biti na snazi plaćeni neradni dani.
Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Tokom neradnih dana u gradu će biti obustavljen rad svih preduzeća i organizacija.

Izuzetak će biti institucije koje obezbeđuju funkcionisanje prestoničke infrastrukture, preduzeća kontinuiranog ciklusa, a od uslužnih delatnosti biće otvorene samo prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke i prodavnice osnovnih proizvoda, prenosi Interfaks.

Neće raditi restorani, kafići, kozmetički saloni, spa i saloni za masažu, solarijumi, kupatila i saune, sportski kompleksi, fitnes klubovi i bazeni. Zatvorene su i hemijske čistionice, perionice veša, organizacije koje pružaju lične usluge, prodavnice guma i auto-servisi.
Foto: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin
Moskovski školarci od 28. oktobra do 7. novembra neće ići u školu, neće raditi ni vrtići, ali će za decu koja nemaju sa kim da ostanu kod kuće biti organizovane dežurne grupe.

Većina ruskih univerziteta koji se nalaze u Moskvi od 28. oktobra do 7. novembra obavljaće nastavu onlajn.

Pozorišta i muzeji će tokom neradnih dana nastaviti da primaju posetioce, ali pod uslovom da prostorije ne budu popunjene više od 50 odsto i uz primenu kju-ar kodova i zaštitnih maski.
Foto: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin
Međutim, bioskopi, koncertne dvorane, objekti za zabavu, biblioteke i cirkusi će biti zatvoreni.

Neće se održavati ni masovne kulturne, zabavne, sportske, rekreativne i druge aktivnosti. Izuzetak su događaji koji se održavaju po odluci državnih organa ili u dogovoru sa moskovskim institucijama.

Jedan od razloga nastavka velikog broja slučajeva u hladnijim mesecima je i slaba vakcinacija stanovništva.

U Rusiji je potpuno vakcinisan tek svaki treći stanovnik.

Potpuno vakcinisano stanovništvo oseća se "kažnjeno zbog neodgovornog ponašanja onih koji nisu primili vakcinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: