Kina ima novo oružje; "Ne možemo se odbraniti"

Kineska Akademija za tehnologiju lansirnih vozila ponosno je 19. jula objavila kako je u svemir lansirala svoju raketu br. 77 (Dugi marš).

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 28.10.2021.

15:46

Kina ima novo oružje;
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Zapovednik Glavnog štaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili, rekao je u sredu uveče kako je taj test uporediv sa “Sputnjik trenutkom”– kad je Sovjetski savez šokirao zapadni svet postavljanjem svojeg prvog satelita u orbitu oko Zemlje.

Nešto više od mesec dana posle lansiranja te rakete, 24. avgusta, svečano je objavljeno i lansiranje još jedne, 79. rakete.

Ono što se dogodilo između, a Kina je prećutala, šokiralo je američke vojne stručnjake i zaoštrilo napetosti u rastućem hladnom ratu između Pekinga i Vašingtona.

Ispod većine radara, doslovnih i figurativnih, proletela je raketa Dugi marš 78.

Nosila je prototip oružja koje su Sovjeti razvijali za vreme Hladnog rata, nazvanog "Sistem delimično orbitalnog izbacivanja bombi”.

Radi se o pretnji na koju SAD zasad nemaju odgovora, a Pentagon je sad prvi put i javno priznao da ona postoji.

"Ono što smo videli bio je vrlo značajan događaj testiranja sistema hipersoničnog oružja. I on je vrlo zabrinjavajući”, rekao je Mili za Blumberg.

Kina je već i pre eksperimentisala s hipersoničnim oružjem, koje je zabrinjavajuće samo po sebi. Hipersonične brzine, po definiciji barem pet puta brže od brzine zvuka, čine zadatak uočavanja i obaranja projektila na vreme gotovo nemogućim.

Rusija i Kina trenutno vode u razvoju hipersoničnih oružja, dok SAD zaostaju, pa je tako ove godine već odobrio čak 70 programa razvoja kako bi uhvatio korak s istočnim suparnicima.

U razvoj hipersoničnog oružja uključile su se i Francuska, Australija, Indija, Nemačka, kao i Japan.

No ono što se nalazilo u raketi Dugi marš 78 posebno je zastrašujuće po zapadne vojne stručnjake. Ona nije bila samo platforma za hipersonično oružje, već za oružje koje može doseći orbitu oko Zemlje i napasti bilo koju tačku na planeti sem ako je moguće predvideti koji je njegov cilj.

Većina američkih sistema za rano otkrivanje napada nalazi se na severu SAD i štiti od napada balističkih projektila koji dolaze iz smera Severnog pola – najkraće putanje između SAD i Rusije.

Oružje koje pre napada ulazi u orbitu moglo bi obići Zemlju oko Južnog pola, ili napraviti nekoliko krugova, ili doći iz nekog trećeg, sasvim neočekivanog smera.

Jednom kad napusti orbitu i krene prema svojoj meti, orbitalno hipersonično oružje može lako izbeći sisteme protivraketne odbrane, a njena putanja može je voditi ispod radara koji bi trebalo da je otkrije.

SAD upravo intenzivno radi na sistemima obaranja ovakvih oružja, ali oni još uvek ne postoje.

Čak i kad će postojati, njihova će efikasnosti zavisiti od niza faktora, od njihove brzine, količine projektila koji su lansirani istovremeno, pa do njihove pokretljivosti.

Zapadni analitičari otkrili su ovoga leta kako Kina gradi nova polja silosa za interkontinentalne balističke projektile.

U pokrajini Gansu, pored grada Jumena, gradi se 120 silosa.

Oko 300 kilometara severozapadno, pored grada Hamija u pokrajini Ksinđijang, gradi se još 110 silosa.

Čak i kad bi se samo deo novoizgrađenih silosa posvetio skladištenju novih, delimično orbitalnih sistema, to bi predstavljalo izuzetno ozbiljnu pretnju po SAD.

Ali kinesko oružje još uvek je u fazi razvoja i zasad se koristi istom raketom kojom Peking šalje satelite i astronaute u svemir.

Biće potrebno još vremena pre nego što se sistem uprosti i prilagodi za vojnu upotrebu.

U međuvremenu, Kina tvrdi kako nije bila reč ni o kakvom oružju, već da je testirala raketoplan – prototip kineske verzije svemirskog šatla.

Ipak, naknadno se utvrdilo kako je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ao Liđijan, pričao o testiranju koje se održalo u julu.

Misteriozni let 78 nije ni spomenuo.

Portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi pokušao je da ublaži izjave zapovednika Glavnog štaba, pa je nakon Milijevog intervjua za Blumberg naglasio kako se ne radi o tehnologiji koja je Pentagonu nepoznata, pa je dodao kako SAD ima odbrambene mogućnosti koje “treba samo poboljšati”.

"I naš razvoj hipersoničnih sposobnosti je stvaran, opipljiv i mi apsolutno radimo na tome da razvijemo te sposobnosti”, rekao je Kirbi i naglasio kako “neće ući u detalje testiranja ni gde se sad nalazimo po tom pitanju”.

Uprkos Kirbijevom uveravanju, predstavnik američke odbrambene firme Rejteon, Gregori Hejz, upozorio je samo dan ranije kako su SAD “barem nekoliko godina iza” Kine kad se radi o razvoju hipersonične tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: