Đaci će ranije na raspust?

Đaci čekaju da li će pohađati onlajn, a Krizni štab već razmišlja o tome da se na početak decembra pomeri zimski raspust.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

07:14

Đaci će ranije na raspust?
Ilustracija: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

O ovome je govorio i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

On je istakao da ima dosta zaražene dece, ali i da je njihova klinička slika teža nego na početku. Međutim, epidemiolog nije želeo da prejudicira da li će do toga da dođe.

"Videćemo, ne smem ništa de prejudiciram. Postoje podaci na koje se oslanjamo kada se donose neke odluke. Ti podaci dolaze iz svih školskih uprava preko epidemiologa instituta i zavoda, i oni su vrlo pouzdani. Drugi podaci nam dolaze sa testiranja, koje se dnevno prati. Otkriva se mnogo zaraženih, odnosno pozitivnih, i po svemu tome imamo više otkrivenih pozitivnih u tom uzrastu. Računamo da su svi oni u školi. Kada tako gledamo, imamo situaciju koja, takođe, ni u kom slučaju nije vanredna, ali u ukupnom sagledavanju situacije u kojoj se povećava broj dece koja, nažalost, imaju i tešku formu bolesti, potpuno je legitimno razmišljati na koji način napraviti predah i smanjenje kontakata kod dece. Ostaje prostor za samu onlajn nastavu. Moramo da razgovaramo sa ministrima, i jednim i drugim, šta je moguće. Nešto o čemu se potencijalno razmišlja jeste da ti prekidi budu povezani sa raspustom, onaj koji inače ide... "rekao je dr Kon za "Telegraf".

On je istakao da se ne ne razmišlja o produžetku zimskog raspusta, već da bude pomeren za početak decembra.

"Da bude ranije, o svemu tome se razmišlja. Naravno, prvo i osnovno je gledati zdravlje dece. To je najvažnije. To pitanje je bilo na Kriznom štabu, rečeno je da će se o tome još raspravljati i to je normalno na dnevnom radu", naveo je ovaj stručnjak.

Podsećanja radi, premijerka Ana Brnabić navela je da Institut "Batut" ima sastanka sa medicinskim delom Kriznog štaba i sa Ministarstvom prosvete o tome da li će deca preći na onlajn nastavu.

"Oni će u četvrtak imati još jedan sastanak i onda će Kriznom štabu dati neku svoju preporuku. Očekujem da vidim preporuku. Ono što je meni izuzetno važno i što mislim da ne treba da se menja, a to je svakako da deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu", kazala je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: