Otkriveno stanje beba na respiratoru

Načelnica Intenzivne nege u Univerzitetskoj dečjoj klinici kaže da je veća šansa za pojavu težih slučajeva kod dece ako je veći broj inficiranih u populaciji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.10.2021.

12:16

Otkriveno stanje beba na respiratoru
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ STRINGER

Načelnica Klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac rekla je da je stanje dve bebe koje se nalaze na respiratorima stabilno, ali da su vitalno ugrožene, kao i da su se obe zarazile kod kuće, jedna u petom, a druga u desetom danu života.

Prema njenim rečima, sada je veći broj teških slučajeva kod dece u odnosu na pre godinu i po, a da je razlog u tome što su sojevi virusa infektivniji.

"Ranije je jedan zaraženi pacijent mogao da zarazi tri do četiri pacijenta, a sada jedan inficirani može da zarazi do devet drugih osoba", navela je doktorka Rsovac za RTS.

Ona smatra da bi deca trebalo da se vakcinišu, kako ona sa komorbiditetima, tako i zdrava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: