Kraljevska zavera: "Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je da se samo rukujem s njim i biće gotov"

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman predložio je korišćenje "prstena otrova" za ubijanje pokojnog kralja Abdulaha, tvrdi bivši visoki obaveštajac.

Izvor: B92

Utorak, 26.10.2021.

09:17

Kraljevska zavera:
EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL ↑ collapse

U intervjuu za CBS, Saad al-Džabri, koji je u maju 2017. pobegao iz Saudijske Arabije i živi u egzilu u Kanadi, otkrio je da je Muhamed bin Salman 2014. godine rekao svome rođaku da želi to učiniti kako bi očistio put do prestolja svom ocu, kraljevom polubratu.

U tadašnjoj vladajućoj porodici bilo je napetosti oko nasleđivanja prestolja, a saudijska vlada nazvala je Džabrija 'diskreditovanim bivšim zvaničnikom koji iza sebe ima dugu istoriju izmišljotina'.

U svom intervjuu za CBS, Džabri je upozorio da je prestolonaslednik bio "psihopata i ubica bez empatije te osoba koja predstavlja pretnju svome narodu, Amerikancima i planeti."

Otkrio je i da je na jednom sastanku održanom 2014. godine, svome rođaku, princu Muhamedu bin Najefu, tadašnjem ministru unutrašnjih poslova, sugerisao da organizuu ubistvo kralja Abdulaha.

"Rekao mu je - želim ubiti kralja Abdulaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je da se samo rukujem s njim i biće gotov", rekao je Džabri i dodao: "Možda se samo hvalio, no to je rekao i mi smo to ozbiljno shvatili."

Na kraju je sve rešeno u privatnosti na kraljevskom sudu. Sastanak je bio tajno sniman, a on zna gde se nalaze dve kopije tih snimki.

Abdulah je preminuo u dobi od 90 godina 2015. godine, a nasledio ga je polubrat Salman, otac Muhameda bin Salmana, koji je imenovao Mohameda bin Najefa za prestolonaslednika.

Njega je 2017. godine na mestu prestolonaslednika zamenio Muhamed bin Salman. Takođe je izgubio titulu ministra unutrašnjih poslova te je navodno stavljen u kućni pritvor pre nego što je završio u pritvoru prošle godine zbog neutvrđenih optužbi.

Saad al-Džabri pobegao je u Kanadu nakon što je Muhamed bin Najef svrgnut s vlasti.

U intervjuu je takođe otkrio da ga je prijatelj iz bliskoistočne obaveštajne službe upozorio da Muhamed bin Salman šalje svoj saudijski tim ubica da ga ubije u oktobru 2018. godine, samo nekoliko dana nakon što su saudijski agenti ubili saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj.

Tim od šestoro ljudi-ubica sleteo je na aerodrom u Otavi ali su deportovani nakon što su carinski službenici utvrdili da nose "sumnjivu opremu za DNK analizu".

Prošle je godine Džabri optužio prestolonaslednika za pokušaj ubistva u građanskoj tužbi podnetoj na američkom saveznom sudu, no princ je odbacio optužbe. Takođe je porekao bilo kakvu umešanost u ubistvo Džamala Kašogija, iako su američke obaveštajne službe procenile da je upravo on odobrio operaciju.

BBC je kontaktirao saudijsku vladu kako bi prokomentarisala ove optužbe. U saopštenju poslatom CBS-u, saudijska ambasada u Vašingtonu označila je Džabrija kao "diskreditovanog bivšeg zvaničnika s dugom istorijom izmišljanja kako bi sakrio finansijske zločine koje je počinio.

Džabri je bio bliski savetnik Muhameda bin Najefa, bivšeg prestolonaslednika i ministra unutrašnjih poslova koji se nalazi u pritvoru u Saudijskoj Arabiji, a kojeg su smatrali potencijalnim političkim suparnikom princu Muhamedu. Kada je bin Najef svrgnut s vlasti, Džabri je pobegao u Kanadu.

U martu 2020. godine saudijske vlasti uhapsile su njegovog sina Omara i kćer Saru kako bi ga na taj način naterali da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Prošlog novembra, dva meseca nakon što je njihov otac tužio prestolonaslednika, saudijski je sud osudio brata i sestru na devet, odnosno šest i po godina zatvora zbog pranja novca i "pokušaja bega" iz zemlje. Oni su te optužbe odbacili. Sud je na kraju potvrdio njihove kazne na tajnom ročištu kojem nisu prisustvovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: