Vlada u borbi protiv celog sveta

Nakon što je Tadić kritikovao vladu zbog oštrih reči upućenih EU, predstavnici vlade rekli da je to stranački a ne državni stav.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2006.

15:17

Default images

Još od vremena Slobodana Miloševića niko nije imao tako radikalan stav prema međunarodnoj zajednici od vlade Vojislava Koštunice, piše štampa. Pošto je EU poručila da je Koštunica neodgovoran, nesposoban, i da obmanjuje Evropu, neizručivanjem Ratka Mladića, sam premijer, i njegovi savetnici su počeli da napadaju EU.

Napadi su došli u trenutku kad su pregovori EU i srbije stopirani, i kad Kosovo ide ka nezavisnosti. Na domaćoj političkoj sceni se vodi prljava borba, što pogoduje jačanju ekstremnih opcija.

Predsednik Srbije Boris Tadić, se ogradio od kritika Vlade upućenih Evropi. O tome piše Politika. " Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić ogradio se juče od kritika koje je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izrekao na račun politike Evropske unije i međunarodne zajednice prema Srbiji, rekavši da on i DS „nemaju ništa s tim”.

Tadić je na Skupštini beogradske organizacije DS-a u Centru „Sava”, ne pomenuvši direktno Koštunicu, rekao da on i DS „nemaju ništa s politikom” koja smatra da je „prava stvar u današnjoj Srbiji ponovo pokazivati otpor prema svetu i iskazivati lažni ponos i lažni patriotizam".

Koštunica je nedavno u Skupštini Srbije, tokom rasprave o izboru Ivane Dulić-Marković za potpredsednicu Vlade Srbije, rekao da se vlada zalaže za partnerske odnose sa Evropom, „jer je politika uslovljavanja pogrešna i neprimerena” i ocenio da je „uslovljavanje eufemizam za ucene”.

„Ako neko danas u Srbiji misli da je prava stvar sukobiti se sa Evropom, koja bi trebalo da odredi standarde našeg priključenja njoj, a ne da mi određujemo standarde priključenja EU, onda ja i DS s takvim političkim načelima nemamo ništa", rekao je Tadić.

„Ako neko misli da je prava stvar danas ući u sukob sa EU u stupidnoj raspravi od tome da li je veći uspeh što je Srbija (na Svetskom fudbalskom prvenstvu) izgubila od Argentine rezultatom 6:0 ili što se Finska nije kvalifikovala na prvenstvo, onda ja s takvom političkom komunikacijom nemam ništa", rekao je Tadić."Iz premijerovog kabineta je odgovorio savetnik Aleksandar Simić, član pregovaračkog tima za Kosovo.

Savetnik predsednika Vlade Srbije Aleksandar Simić ocenio je juče da izjava predsednika Srbije Borisa Tadića, kako on nema ništa sa politikom pokazivanja otpora prema svetu i iskazivanja lažnog ponosa i patriotizma, ne doprinosi ostvarivanju strateških ciljeva i ključnih elemenata nacionalnog jedinstva za koje se i sam Tadić zalaže.

Simić je rekao da strateški ciljevi moraju biti očuvanje celovitosti države i vraćanje njenog ugleda u svetu. Simić se, istovremeno, založio i za vraćanje ugleda države kod samih građana, „da naši građani ne osećaju inferiornost i da ne moraju biti građani koji su na bilo koji način uslovljavani, poniženi ili vređani zato što su pripadnici srpskog naroda”.

Prema rečima Simića, Tadićeva izjava je, pre svega, stranački stav, jer je izneta na stranačkom skupu.„Međutim, predsednik Republike je predsednik svih građana i po Ustavu, na koji je položio zakletvu, on mora da brine o jedinstvu države”, naglasio je Simić.

Simić je ocenio da Tadićeva izjava predstavlja nastavak komentara na jedno „objektivno neduhovito poređenje”, koje je iznela Kristina Nađ, portparol komesara za proširene EU Olija Rena. „Naši političari, posebno predsednik Republike, ne smeju da iskazuju inferiornost i ne smeju da imaju komentare da mi želimo da uđemo u nečiji tuđi stan, jer mislim da je Evropa naša kuća. Naš narod je pokazao da je evropski kroz civilizaciju, kulturu i viševekovnu borbu protiv ropstva neevropskih naroda”, rekao je Simić."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: