Protiv Krasića zbog govora mržnje

Zbog širenja govora mržnje i potpirivanja nacionalne netrpeljivosti slučaj radikala Zorana Krasića stigao u Okružno tužilaštvo.

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2006.

16:27

Default images

Protiv poslanika Krasića pokrenute su predistražne radnje zbog zloupotrebe govornice Skupštine za širenje govora mržnje. Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu, koje je po službenoj dužnosti pokrenulo postupak, predmet je ustupilo Okružnom tužilaštvu. Međutim, beogradski istražni organi bave se Krasićem još od 2000. zbog zloupotreba službenog položaja dok je bio ministar trgovine.

Širenje govora mržnje radikala kulminiralo je verbalnim napadom Zorana Krasića na Ivanu Dulić Marković i njenu porodicu, kao i na stranku G17 plus, rekavši da na vlast u Srbiji dovodi ustaše. Predmet je sada u Okružnom tužilaštvu jer je procenjeno da se radi o težem krivičnom delu.

"To je uobičajeno postupanje i u svakoj drugoj situaciji vama izgleda ne bi bilo interesantno, nego samo, izgleda, u ovom predmetu. Prijave često nemaju svoju potpunost, a u ovom slučaju pribavljaju se autentični dokumenti, koji će u pravom svetlu prikazati događaj i nećemo se ograničiti samo na nečiji citat, izdvojen deo iz rečenice, iz neke misli, nego će se uzeti cela diskusija i događaj koji je u svojoj potpunosti prikazan onako kako je zaista i tekao", kaže Milovan Božović, okružni javni tužilac. 

Zoran Krasić se ne plaši istrage i obećava da će sarađivati sa istražnim organima. On se više bavi utvrđivanjem navodne krivične odgovornosti direktora B92, Verana Matića.

Krasić: Jedva čekam da me pozove tužilac. Je l' vas još nešto interesuje? Ne interesuje vas? Ja sam prosto iznenađen. Možete da obaveštavate za sve moguće informacije, samo da budu tačne.

B92: Ispravite me, u čemu grešim?

Krasić: Nisam ja zadužen da B92 ispravljam.

B92: Ako mislite da grešim...

Krasić: Ma, ja sam zadužen da B92 ugasim! Zbog kriminala Verana Matića, zbog onih 11 suvlasnika, zbog toga što niste prijavljeni tamo, zbog toga vas Mlađan Dinkić protežira, zbog toga što vodite antisrpsku politiku. I drugo opštinsko javno tužilaštvo vodi istragu protiv Zorana Krasića zbog sumnje da je 2000. godine, dok je bio ministar trgovine u drugoj vladi Mirka Marjanovića, to ministarstvo oštetio za milion i 755.908 dinara. Krasić je tada sa računa ministarstva odobrio isplatu od 300.000 dinara Grafičkom centru Etiketa radi izdavanja sabranih dela dr Laze Kostića i to na osnovu ugovora o sponzorstvu, a sve u dogovoru sa Vojislavom Šešeljom. U dogovoru sa Šešeljem Krasić je takođe odobrio isplatu od 500.000 dinara Centralnoj otadžbinskoj upravi SRS-a na ime kupovine knjiga raznih autora u izdanju Srpske radikalne stranke.

"Ko sprovodi istragu? Šest godina je demokratija u Srbiji. Za šest godina nisu uspeli da rasprave to? Neko je rešio u 6. godini da reši nešto što je verovatno trebalo odmah ili po nečijem nalogu odmah da reši", kaže Zoran Krasić.

Sumnja se da je, pravdajući putne naloge za sebe i svog vozača, oštetio Ministrastvo za blizu 100.000 dinara. A za nabavku odeće za sebe i svoje saradnike, na koju nisu imali pravo, sumnja se da je Krasić državnu kasu oštetio za čak 856.000 dinara. U svim ovim slučajevima Krasić se može pozvati na poslanički imunitet i ne može biti pritvoren bez odluke skupštine o skidanju poslaničkog imuniteta.

O tome piše i beogradska štampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: