Sumnja u pregovore sa Teheranom

Bela kuća uzdržano pozdravlja ponudu Irana Evropskoj uniji za nastavak pregovora o spornom nuklearnom programu te zemlje.

Izvor: Beta

Utorak, 30.05.2006.

23:39

Default images

Bela kuća je takođe izražila sumnju u napredak direktnih pregovora Teharana i Vašingtona. Teheran je takođe izrazio želju da pregovara o programu istraživanja u kojem koristi obogaćeni uranijum, ali je podvukao da neće zaustaviti taj program potpuno, kao što to traži Savet bezbednosti UN, prenosi Rojters.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je da će EU pozdraviti direktne pregovore SAD i Irana, ali da o tome treba da odluče Vašington i Teheran.

Američki predsednik Džordž Buš razgovarao je danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, francuskim predsednikom Žakom Širakom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predstavnicima vodećih sila u pregovorima o nuklearnom pitanju sa Iranom.

Iranski zvaničnici saopštili su danas da su preneli "trojci EU" - Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj da žele da obnove pregovore i da bi mogli čak da razgovaraju i sa SAD, posle 26-godišnjeg prekida odnosa, ukoliko Amerikanci "promene ponašanje".

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka sastaće se u Beču u četvrtak kako bi priveli kraju pregovore o paketu ponuda Iranu ako pristane da obustavi program obogaćivanja uranijuma, i sankcija ukoliko Teheran odbije predloge međunarodne zajednice, prenose agencije.

Iranski zvaničnici obećali su da ih ništa neće odvratiti od razvoja nuklearne tehnologije na njihovoj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: