Eksplozija u "Prvoj iskri"

Tri radnika su poginula, a tri povređena u eksploziji koja se dogodila oko 13.30 u fabrici "Prva iskra - Namenska" u Bariču.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2006.

14:02

Default images

U eksploziji su poginuli Radovan Bomeštar (47), Živko Lazarević (49) i Nenad Stanković (36), rečeno je agenciji Beta u MUP-u. Lake telesne povrede, zadobili su Jasmin Pekarić (22), Momčilo Nikolić (50) i Goran Tmušić (40). Uzrok eksplozije u fabrici koja se bavi proizvodnjom eksploziva i obradom otpadnih kiselina za sada nije poznat.

Eksplozija se dogodila u pogonu za proizvodnju eksplozivnih materija, od jačine eksplozije u vazduh je odleteo čitav pogon, ali hemijski deo fabrike nije bio ugrožen. Na ulaz u krug fabrike stigla je velika dizalica koja treba da digne krov koji je srušen u eksploziji. Požar je lokalizovan, a konačan broj poginulih će se znati pošto dizalica uđe u krug fabrike i podigne krov.

Pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Živka Đurić kaže za B92 da su inspektori uzeli izjave od svih nadležnih u fabrici, kao i da će sutra razgovarati sa povređenima. "Uviđaj traje i verovatno će trajati još tri ili četiri dana. Naši inspektori će sigurno prekontrolisati da li je sve rađeno prema određenim tehnološkim propisima i radnim propisima koji se primenjuju u svakom delu tehnološkog procesa. Naravno, oni su tu i da prekontrolišu da li su radnici u momentu nesreće, a radili su, to je nesumnjivo potvrđeno, na pentritu, vrsti eksploziva, dakle da li su imali odgovarajuća sredstva zaštite, kao što su antistatički podovi i antistatička obuća i druga odgovarajuća sredstva zaštite."

Mesto eksplozije posetili su ministar policije Dragan Jočić, ministar vojske Zoran Stanković i ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović. Mesto nesreće obišao je i Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda.

Nema opasnosti po životnu sredinu

Ministar Aleksandar Popović za B92 nije mogao da kaže koji su uzroci nesreće, a očekuje se da će tu informaciju saopštiti istražni sudija kada prikupi dovoljno informacija. Popović je naveo da je posle eksplozije zabeleženo neznatno povećanje koncentracije ugljen-monoksida, ali da građani u Bariču, u kojem živi oko 15.000 stanovnika, i u okolnim mestima, ni na koji način nisu ugroženi: "Dakle, nema apsolutno nikakve opasnosti po životnu sredinu i po zdravlje ljudi u okruženju Prve iskre u Bariču, čak ni u samoj fabrici, niti će biti opasnosti ubuduće. Prema tome, nema nikakvog razloga za strah i paniku i svi mogu da budu, što se tiče uticaja na životnu sredinu, potpuno spokojni."

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Branislav Božović potvrdio je za B92 da nema opasnosti za građane ni u užoj ni u široj okolini fabrike "Prva Iskra – Namenska". Božović kaže i da su mobilne stanice Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja javile da je situacija pod kontrolom: "Znači, više nema opasnosti ni po sektor Bazne hemije. Tamo su sve ekipe vatrogasaca, Hitne pomoći i stručne ekipe MUP-a i vojske i mobilne ekipe Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja. Znači, upravo je javljeno da nema opasnosti od većih emisija u vazduh, manje emisije ugljen-monoksida su bile, one su potpuno ispod granica opasnosti. Kontrola postoji još uvek i to će biti kontrolisano i ubuduće."

Telefon za informacije o nesreći: (011) 8726 455.

Objekti hemijske industrije sačuvani

Objekti Bazne hemije u fabrici "Prva iskra" iz Bariča nisu bili ugroženi u današnjoj eksploziji zahvaljujući brzoj intervenciji više od 15 vatrogasnih kola, saopštilo je Ministarstvo odbrane SCG.

U saopštenju se navodi da su vatrogasne ekipe iz Beograda i Obrenovca brzo intervenisale prilikom eksplozije i tako sprečile širenje požara na druge delove fabrike. Uprava za odbranu Srbije i tim Civilne zaštite iz Obrenovca koordinirali su aktivnosti na zaštiti i spasavanju, a ekipa ekotoksikološkog tima Gradskog zavoda za zdravstvenu zaštitu utvrdila je da nema aerozagađenja.

"Prva iskra" proizvodi eksplozive

Kompanija "Prva iskra-Namenska a.d." proizvodi visokobrizantne eksplozive (TNT, DNT, heksogen, oktogen, PETN, kao i njihove kompozicije). Osim toga, fabrika obrađuje otpadne kiseline, proizvodi sirovine za farmaceutiku, kućnu hemiju i slično.

Za vreme agresije NATO-a na bivšu SRJ 1999. godine, fabrika je bombardovana više puta. Avioni NATO-a bombardovali su "Prvu iskru" 19. aprila, 11. maja i 20. maja. Delovi holding kompanije "Prva iskra" iz Bariča privatizovani su krajem februara 2006, ali ne i Namenska industrija.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za B92 da je fabrika "Prva iskra - Namenska" u Bariču formirana u bivšoj Jugoslaviji kako bi proizvodila eksplozive. Radić navodi i da su incidenti u takvom tipu fabrika česta pojava: "Ona je proizvodila TNT, heksogen, pentrit, oktogen i druge eksplozive, i zajedno sa drugom fabrikom iz vojnohemijske industrije "Milan Blagojević" iz Lučana podmirivala je sve potrebe domaće vojne industrije. Reč je o opasnim materijama i tu se svaka greška plaća vrlo skupo u ljudskim životima i teškim povredama. Današnja nezgoda nije prva koja se dogodila. Devedesetih godina, u vreme krnje Jugoslavije, u 'Prvoj iskri' 1996. godine dogodila se nesreća u kojoj je stradalo dvoje ljudi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: