Kamenovana kuća Mirka Đorđevića

Nepoznate osobe noćas oko ponoći kamenovale su u Šimanovcima kuću sociologa religije Mirka Đorđevića.

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2006.

10:44

Default images

U incidentu niko nije povređen. Nepoznata osoba je na kuću bacila betonske kamenice, koje su razbile dva stakla na prozoru i završila pored njegovog kreveta. Đorđević je izjavio da je incident u vezi sa njegovim gostovanjem u emisiji o vladiki Nikolaju Velimiroviću na RTS-u 15. maja.

U emisiji Đorđević je zastupao kritički stav prema Velimirovićevom delu. Vladiku Nikolaja Srpska pravoslavna crkva proglasila je za sveca. "Motiv bi mogao biti, mislim, jedno reagovanje na neke stavove koje sam zastupao u emisiji Ključ. Neugodno je, ali to je sve što mogu da kažem, ništa drugo o nekim drugim motivima napada. Ne isključujem da to može biti i neki pijan čovek, ali to će utvrditi policija", kaže Đorđević, navodeći da je policija za danas u dva sata najavila uviđaj.

"Ja ono što radim, radim javno. Pristalica sam dijaloga sa najrazličitijim ljudima najrazličitijih gledišta i nikakvih ličnih razloga niko ne može da ima za takav napad. Ranije sam primetio da se mnogim ljudima ne sviđa moj stav, a to nije samo moj stav, o Nikolaju Velimiroviću, njegovom liku i delu, kao što se nekome i sviđa moj stav. Uvek dolazi do raspri, to je osetljivo pitanje. A u emisiji su akcenti bili raspoređeni vrlo jednostavno - jedni su tvrdili da je to nedodirljiva veličina, o kojoj se ne može sporiti, a ja sam zastupao mišljenje da o takvim ličnostima, koja sabiraju u sebi napetosti jednog vremena i kontroverze, treba kritički prosuđivati, ispitati svaku činjenicu i rasvetljavati lik i delo u spektru za i protiv, to je sve", kaže Đorđević.

"Ja sam bio dugi niz godina predmet napada i na skupovima na Mašinskom i Pravnom fakultetu, i u štampi, i crkvenoj i laičkoj, sa optužbama kakve su pripisivane ne samo meni – izdajnik, plaćenik, pion B92, Peščanika i ne znam… U čemu ima istine samo u toliko što sam se, od Politike ne znam sve do kojih listova u zemlji i inostranstvu, pa i na B92, oglašavao iznoseći svoje mišljenje koje mi javnost traži", navodi on.

"Mračni srednji vek u Srbiji"

G17 plus najoštrije osuđuje necivilizovani i huliganski čin kamenovanja kuće Mirka Đorđevića. “Srbija je slobodna zemlja u kojoj svakome mora biti osigurano pravo da slobodno iznosi svoje mišljenje i stavove, bez obzira na to poklapaju li se oni sa stavom većine ili ne”, saopštila je ta stranka. “Ugrožavanje pojedinca zbog iznošenja različitog mišljenja predstavlja tekovinu režima koji smo pre više od šest godina zajedničkim snagama srušili i, nadamo se, poslali u istoriju”. Ova članica vladajuće koalicije zahtevamo od policije i svih nadležnih organa da što pre otkriju i, u skladu sa zakonom, kazne napadače.

Građanski savez Srbije je saopštio da incident jasno pokazuje da je vlada Vojislava Koštunice dovela do potpune klerikalizacije Srbije: "Iznošenje kritičkih ocena prema crkvi, pojedincima koji je čine ili religiji uopšte danas nije dozvoljeno i predstavlja izraze individualne hrabrosti pojedinaca." 

GSS ovaj huliganski čin smatra najavom "vraćanja Srbije u tamni srednji vek koji je karakterisala zabrana javne reči, razmišljanja i slobodnog delovanja."

Liberalno demokratske partija smatra da je kamenovanje kuće Mirka Đorđevića, člana Nestranačkog saveta te stranke, najava obračuna unutar same Srbije, pošto su završeni obračuni sa nedašnjim republikama SFRJ.

"Analiza i kritički odnos prema crkvi je demokratsko pravo zagarantovano svakom građaninu. Pogubna nacionalistička politika Miloševića i Šešelja nastavljena je u vreme vlade Vojislava Koštunice i za nju je prepreka svaki slobodan pojedinac koji kritički razmišlja. Vlast zloupotrebljava crkvu u obračunu sa političkim neistomišljenicima", saopštio je LDP.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji poručio je da je duboko zabrinut zbog činjenice da se "u Srbiji sve češće pribegava sili prema ljudima koji zastupaju gledišta različita od dominantne matrice." "Tražimo od policijskih organa da posvete posebnu pažnju istrazi ovog slučaja jer postoje jake indicije da se radi o ozbiljnoj, politički motivisanoj pretnji", navodi se u saopštenju HO.

Fond za humanitarno pravo najoštrije osuđuje kamenovanje kuće sociologa religije Mirka Đorđevića u noći između 16. i 17. maja i apeluje na MUP Srbije da preduzme sve mere kako bi počinioci ovog akta što pre bili privedeni pravdi.  Kamenovanje kuće Mirka Đorđevića pokazuje da u Srbiji i danas postoje oni koji različito mišljenje tretiraju kao pretnju i opravdanje za primenu nasilja. Napad na dom čoveka koji je javno izneo ozbiljnu i utemeljenu kritiku na račun upadljive klerikalizacije svih segmenata društvenog života, trebalo bi da predstavlja jasnu poruku i drugima koji poseduju kritički stav prema današnjoj ulozi crkve u srpskom društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: