Demolirana crkva u Podujevu

Nepoznate osobe demolirale crkvu Svetog Ilije u Podujevu, javlja KiM radio. Nov napad na jedan autobus.

Izvor: B92

Petak, 12.05.2006.

08:56

Default images

Napadači su posle početka obnove hrama provalili vrata na crkvi i razbili većinu prozora. Urednik radija KiM Živojin Rakočević kaže za B92 da je crkva zapaljena u martu 2004, a da obnovu finansira Savet Evrope.

"Pri obilasku crkve zatekli smo provaljena vrata, polupane prozore. Očigledno je da se napad dogodio juče ili prekjuče, pa je neko izmenjao stakla, ali u višim delovima crkve, gde to nije moglo da se izvede brzo, ostali su tragovi lomljave. Naravno, tamo nema nikog, niko ne obezbeđuje crkvu, a sveštenici su napustili Podujevo 1999. i od tada u gradu gotovo da nema nikog od Srba", kaže on.

Ponovo kamenovan autobus

Autobus Ujedinjenih Nacija koji prevozi Srbe na relaciji Kosovska Mitrovica - Osojane kamenovan je jutros oko 9.30 u albanskom naselju Rudnik i nema povređenih, potvrdila je za KIM radio Biljana Đurić, koja je bila u autobusu.

"U autobusu se nalazilo oko 50 putnika među kojima je bio veliki broj dece i starijih ljudi. Povređenih nije bilo, a na vozilu je polomljeno nekoliko stakala", dodala je ona. Uviđaj su izvršili pripadnici KPS i UNMIK policije, a ovo je drugi napad na ovaj autobus u poslednjih pet dana.

Jedan od žitelja Osojana Mališa Đurić izjavio je da je kamenovanje autobusa na ovoj relaciji postalo uobičajena stvar. "Uvek se to dešava u mestu Rudnik, a pošto je to kamenovanje svakodnevna pojava, tražili smo od policije i Kfora da uvedu pratnju, ali do danas niko nije posvetio pažnju tom problemu", naglasio je on.

Vlada Kosova osudila kamenovanje

Vlada Kosova najoštrije je osudila kamenovanje autobusa i pozvala građane Kosova da pokažu odmerenost i da ne provociraju sukobe koji mogu da ugroze bezbednost i slobodu građana.

"Osuđujemo takva dela koja štete Kosovu i njenom imidžu. Od suštinskog značaja za Kosovo i njegovu budućnost je da se stvori klima poverenja i bezbednosti za svakog građanina Kosova", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Vlada je pozvala građane Kosova da sarađuju sa Kosovskom policijskom službom na predupređenju takvih akata, ali i na identifikaciji izvršilaca tih dela. "Mi treba da dokažemo da smo u stanju da izgradimo demokratsku, funkcionalnu i stabilnu državu, koja štiti prava svih njenih građana i garantuje slobodu kretanja", navodi se u saoštenju.

Eksplozija u Prištini

Četiri osobe su povređene u eksploziji, koja se dogodila danas oko 13 časova u Prištini nedaleko od jedne osnovne škole, saopšteno je iz Kosovske policijske službe.

Portparol KPS-a Veton Eljšani rekao je da su povređeni prebačeni u Urgentni centar Kliničko-bolnickog centra u Prištini. Na lice mesta su odmah upućeni pripadnici KPS-a, KFOR-a i istražni organi. U Urgentnom centru nisu dali informacije o zdrastvenom stanju povređenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: