Ukrajina iznela nove zahteve Rusiji: "Cirkus"

Rusija treba da ispunjava svoje obaveze prema Krimljanima i stanovnicima Donbasa, izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Izvor: Sputnik

Nedelja, 24.10.2021.

21:19

Ukrajina iznela nove zahteve Rusiji:
Shutterstock/ Andreas Wolochow

Sekretar Saveza za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov ranije je objavio planove za otvaranje centara za vezu na kontrolnim punktovima na krimskoj deonici rusko-ukrajinske granice i kontakt-liniji u Donbasu. Na poluostrvu su kritikovali ovu ideju, ukazujući na njenu besmislenost.

Kao odgovor na to, Nikolenko je izjavio da Rusija "ne može da zabrani stanovnicima Krima i Donbasa da kontaktiraju sa ukrajinskim vlastima".

"Ali Rusija kao država-okupator mora jasno da se pridržava svojih međunarodno-pravnih obaveza i ispunjava aranžmane lidera 'normandijskog formata'", rekao je diplomata.

Nikolenko je zahtevao da Moskva "obezbedi osnovne potrebe stanovnika Krima i Donbasa", a posebno zaštitu od virusa korona i bezbedan pristup posmatračke misije OEBS-a u oba regiona.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ideju Kijeva da napravi "punktove za direktnu komunikaciju" sa Krimljanima cirkuskom tačkom.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova podsetila je da su stanovnici poluostrva već "rekli sve što su hteli" i preporučila Kijevu da vrati socijalna davanja koja su uskraćena stanovnicima Donbasa i da deblokira vitalnu infrastrukturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: