Međureligijska konferencija u Peći

U Pećkoj patrijaršiji održana konferencija o mogućnostima jačanja mira, uzajamnog poštovanja i zajedničkog života na Kosovu.

Izvor: Beta

Utorak, 02.05.2006.

13:33

Default images

Na otvaranju skupa koji je Srpska pravoslavna crkva organizovala o mogućnosti jačanja mira, uzajamnog poštovanja i zajedničkog života na Kosovu, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je izrazio očekivanje da će konferencija "pomoći zaceljenju zajedničkih rana na kosovskom prostoru".

Govoreći u ime Katoličke crkve, sekretar Kosovske biskupije don Šan Zefi rekao je da je i danas prisutno sećanje na nasilne događaje pre, tokom i posle rata, masakriranja i demoliranje duhovnih objekata, za koja je istakao da nisu u tradiciji vera na ovim prostorima. "Sećanje na prošlost treba još više da nam omogući iskreni dijalog, bez licemerne retorike, i jačanje bratskih odnosa, ovde na Kosovu, između katoličke, pravoslavne i muslimanske braće", rekao je Šan Zefi.

Predsednik Islamske verske zajednice na Kosovu, muftija Naim Trnava istakao je da zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice treba naći snage i volje da se prevaziđu sve strahote koje je rat doneo Kosovu. "Mi treba da iskoristimo naš autoritet za povratak međusobnog poverenja među narodom Kosova, jer time stvaramo uslove za miran život građana bez razlike na veru, jezik i naciju", rekao je kosovski muftija.

Na konferenciji će biti obnovljena aktivnost Međureligijskog veća Kosova, koje čine predstavnici SPC, Islamske zajednice i Rimokatoličke crkve na Kosovu. Otvaranju konferencije su prisustvovali i Patriša Vorin, pomocnica šefa UNMIK-a, i šefovi kancelarija zapadnoevropskih i drugih zemalja akreditovanih na Kosovu.

Neposredna međureligijska saradnja verskih predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice, kao većinskih zajednica na Kosovu, počela je Konferencijom verskih velikodostojnika u Beču 18. marta 1999. godine, neposredno pred bombardovanje NATO-a. Nakon završetka sukoba na Kosovu, u junu 1999. godine, saradnja verskih predstavnika je nastavljena sve do martovskog nasilja nad Srbima 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: